Selasa, 17 Oktober 2017

Bayaran upah dari Program Mobicow untuk bulan Oktober 2017


Rasa macam something is not right. Beberapa hari kebelakangan ni, income dari program pengiklanan Mobicow saya sangat slow. 


Nak kata yang jumlah trafik berkurang... macam tak mungkin. Apabila saya lihat pada statistik blog saya, trafik masih lagi masuk macam biasa. 


Saya rasa, mungkin ada masalah somewhere yang menyebabkan iklan Mobicow ni tak display dengan betul. 


Satu masa dulu, saya berani nak beli domain ni, sebab saya lihat income dari Mobicow agak konsisten. Setiap bulan, bayaran yang saya dapat memberi isyarat kepada saya, seolah-olah saya boleh beli domain baru setiap bulan.

Baca juga: Jana pendapatan sampingan dan pasif bersama Mobicow 


Suddenly, semua tu berubah! 

 


Memang betul-betul cubaan dan dugaan bila menulis blog. Ada masa kita lihat income kita naik mencanak dan masuk dengan konsisten. 


Tiba-tiba, berlaku sesuatu yang menyebabkan income turun. 


Isnin, 25 September 2017

Kenapa penunggang motosikal suka jadi punca berlaku kemalangan jalanraya?


Bila tengok perangai penunggang motosikal apabila berada atas jalanraya, saya rasa mereka ni seolah-olah sengaja menempah maut dan sengaja nak akibatkan kemalangan jalan raya. 


Ada beberapa situasi dan keadaan yang saya cukup benci dengan penunggang motosikal. 


Bukan saya benci dengan semua penunggang motosikal, tetapi saya benci dengan penunggang motosikal yang buat perangai macam yang saya sebutkan ni. 


Saya faham, satu kelebihan menggunakan motosikal berbanding memandu kereta, adalah mereka ni boleh cilok sana cilok sini waktu traffic jam. Mentang-mentanglah saiz mereka ni kecik je. 



Cuma kadang-kadang tu, saya rasakan mereka ni agak selfish atau pentingkan diri sendiri. 


Banyak kali saya nampak, bila dalam traffic jam, ada kereta di depan saya nak menukar lorong, dan dia dah bagi signal untuk tukar lorong, tiba-tiba datang sebuah motosikal dari arah belakang siap main-main hon. 


Apabila berlaku keadaan seperti ini, ada beberapa kemungkinan yang bakal berlaku. 


Isnin, 21 Ogos 2017

Cara dapatkan harga murah apabila beli barang dari Lazada Malaysia


Siapa yang tak suka shopping secara online


Selain ianya menyenangkan, pada masa yang sama, kita juga boleh jimat banyak duit, apabila kita shopping secara online sahaja. 


Bercakap pasal jimat duit, kat sini ada banyak lagi tips macam mana anda boleh jimatkan duit anda sehingga anda boleh simpan sehingga RM1,000 setiap bulan. 


Kadang-kadang, kalau kita lihat dari segi harga barang yang dijual secara online, ia mungkin tak banyak beza kalau kita bandingkan dengan harga yang dijual di shopping mall, tetapi disebaliknya ada banyak yang kita dapat jimatkan. 


Sebagai contoh, bila kita pergi shopping, 

  1. Kita kena bayar kos untuk petrol, parking dan juga tol
  2. Kita mungkin akan terbeli barang yang kita tak perlukan 
  3. Bila dah jalan-jalan, mula rasa letih dan perut pun rasa lapar... kena beli makanan pulak. 
  4. Masa kita pun habis untuk jalan-jalan mencari barang yang kita mahukan yang mungkin dijual di kedai yang berbeza 

cara-beli-barang-murah-dari-lazada


Sebaliknya, kalau kita beli online, semuanya dihujung jari je kan. Harga yang dipaparkan di skrin kita, harga itulah yang kita kena bayar. 


Barang yang kita nak tu pulak akan terus dihantar ke rumah kita atau kemana-mana alamat yang kita tetapkan. 


Masa pun tak terbuang. Jadi masa yang sepatutnya kita guna untuk pergi shopping tu, kita boleh gunakan untuk buat kerja lain... sebagai contoh buat kerja-kerja sampingan yang boleh hasilkan pendapatan. 


Laman web Lazada Malaysia, seperti yang kita sedia maklum, memang ada jual macam-macam produk. Dari produk kesihatan, kecantikan, alatan sukan, gadget dan macam-macam lagi. 


Isnin, 7 Ogos 2017

Kos iklan di Facebook terlalu mahal dan bagaimana usahawan online mengatasi masalah ini?


Menjalankan perniagaan secara online, memang ada kelebihan jika dibandingkan dengan perniagaan secara offline.


Orang yang ada bisnes online, mereka belum tentu boleh bawa bisnes mereka ke platfom offline. Sebaliknya, mereka yang menjalankan bisnes secara offline, mereka tak ada masalah untuk turut berniaga secara online.


Kenapa saya katakan, orang yang berniaga secara online ni belum tentu mampu untuk berniaga secara offline? Ada beberapa sebab kenapa saya kata macam tu.



Pertama, kos untuk buat bisnes offline boleh jadi lebih mahal berbanding kos untuk meniaga secara online.


Orang yang buka kedai, mereka perlu fikir kos-kos seperti sewa kedai, upah pekerja, bayaran api dan air dan lain-lain bayaran.


Sebaliknya, bagi mereka yang buat bisnes online, mereka tak perlu fikir ini semua. Lebih-lebih lagi kalau usahawan yang fokus untuk jual barang guna FB sahaja. Modalnya adalah laptop atau PC, sambungan internet dan gambar-gambar produk yang ingin dijual.


Jumaat, 4 Ogos 2017

Muat turun template minisite blogspot profesional untuk pemilik perniagaan homestay


Kerja yang saya lakukan memberi saya peluang untuk berinteraksi dengan ramai pemilik bisnes Homestay


Ramai juga usahawan ini yang hanya fokus untuk mempromosikan homestay mereka menggunakan medium seperti Fb Fanpage, Fb personal profile dan juga pengiklanan berbayar menggunakan kaedah Google Adwords.


Saya tak ada masalah dengan kaedah-kaedah seperti itu. 


Saya tak nafikan, memang cara tersebut boleh digunakan untuk mendapatkan pelanggan baru. Ia bukan sekadar boleh digunakan, malahan memang ada yang berjaya dapat penyewa. 


Untuk meluaskan lagi capaian (reach) bakal penyewa yang mungkin akan memilih untuk menginap di homestay milik kita, kita perlu ada laman web khas. 



Biasanya, apabila kita ada laman web kita sendiri, kita akan mudah untuk dapat bakal penyewa yang membuat carian homestay menggunakan servis carian search engine seperti google, yahoo dan sebagainya. 


Maka kat sini saya dapat perhatikan, ramai juga yang tidak memberikan perhatian yang serius tentang aspek pembinaan sesebuah laman web. 


Kalau ada laman web sekalipun, ianya tidak begitu menarik dan dibuat dengan cara yang tidak begitu profesional. 


Ahad, 30 Julai 2017

Promosikan bisnes Homestay anda menggunakan laman web PERCUMA yang profesional


Perkongsian ini saya catatkan khusus untuk mereka yang menjalankan perniagaan homestay. 


Jadi, sebelum saya nak tulis dengan lebih panjang, saya nak tanya anda satu soalan. Adakah anda menjalankan bisnes homestay


Jika jawapan anda adalah ya, maka sila teruskan pembacaan. 


Dalam artikel saya yang berjudul "Cara mempromosikan Bisnes Homestay", saya ada berikan lebih kurang 10 idea tentang apa yang anda boleh lakukan bagi memperkenalkan homestay anda kepada seluruh dunia. 


Kebanyakkan cara yang saya kongsikan dalam posting tersebut adalah mengenai pemasaran secara online. 


Bagaimana dan apa yang anda boleh lakukan bagi mempromosikan bisnes homestay anda.


Saya nak cerita dengan panjang lebar pada artikel tersebut. Namun disebabkan artikel tu pun dah cukup panjang, maka saya cuma cerita secara ringkas sahaja. 


Jadi, dalam kesempatan ini, saya nak olah artikel tersebut dengan memberikan anda lebih banyak idea. 


Manalah tau, anda masih rasa blur dan seolah-olah tak pasti nak buat apa dulu, walaupun setelah membaca artikel tersebut. 


Sebenarnya, tak kisah pun anda nak mulakan dengan langkah atau idea yang mana satu dulu. 


Apa yang penting, anda lakukan tindakan. 


Asalkan ada tindakan di pihak anda, In Shaa Allah, anda akan dapat pelanggan. 


Khamis, 27 Julai 2017

Bagus ke beli ebook atau lebih baik beli buku?


Ada banyak produk informasi dan juga software yang dijual di internet, yang kononnya boleh membantu kita (pengguna) untuk buat duit tambahan. 


Saya adalah salah seorang yang memang suka beli produk informasi. Sama ada dalam bentuk ebook, video mahupun rakaman audio. 


Pada saya, sebelum kita nak capai sesuatu perkara, kita mesti ada ilmu dulu. Ilmu-ilmu ni pula, sebahagiannya di pakejkan dalam bentuk digital, sama ada dalam bentuk ebook, video mahupun rakaman audio. 


Beli ebook mahupun beli buku fizikal, pada saya tak banyak beza. 


Download Pakej ebook Rahsia Taobao disini

Cuma ada ketikanya, saya lebih suka beli ebook. Pertama, sebab penyampaian dalam ebook ni selalunya lebih santai dan straight to the point


Penulis ebook pun biasanya tak akan buang masa dengan memuatkan lampiran-lampiran seperti hasil kajian, laporan eksperimen, fakta sains, dalil dan sebagainya. 


Seperti yang saya nyatakan, ianya straight to the point


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...