Khamis, 21 Jun 2018

Homestay Tangkak yang murah?


Tengah sembang-sembang kosong dengan adik beradik, tiba-tiba kakak saya tanya, pernah tak pergi Gunung Ledang? 


Saya memang dah pernah sampai ke Gunung Ledang sebelum ini. 


Pada masa tu, saya ada urusan kerja kat Bandar Tangkak.  


Salah seorang pembaca blog saya, baru mula menjalankan bisnes homestay dekat Tangkak. Jadi, dia minta saya datang ke homestay miliknya dan minta saya tulis review tentang bisnes homestay yang beliau jalankan. 


Ini review dan perkongsian pengalaman sepanjang saya berada di Tangkak tu. Anda boleh klik pada pautan berikut untuk baca perkongsian pengalaman saya tu. 

Rabu, 13 Jun 2018

Dapat dua sales dari Lazada hanya dengan promosi menerusi blog


Saya terbaca baru-baru ini, kononnya blog dah mati. Blog dah tak relevan dan blogging itu ketinggalan zaman


Kemudian saya cari akaun media sosial individu yang kata macam tu. Saya nak pastikan, yang memang statement tersebut ditulis oleh individu tersebut. 


Dari carian yang saya lakukan, terbukti memang ada. 



Sengaja saya tutup nama orang yang menyiarkan status update ini, untuk tidak memberi publisiti percuma kepada beliau. 


Blogging itu ketinggalan zaman? Ya... mungkin. Sekarang ni, memang dah agak kurang blogger baru, berbanding instafamous, social media influencer dan sebagainya. 


Tapi adakah betul, orang dah tak baca blog? Ini tak berapa betul. Kalau orang dah tak baca blog, sudah tentu kebanyakkan trafik blog saya akan menunjukkan angka 0. 


Maknanya? Bila tak ada trafik, bermakna tak ada pembaca. 


Khamis, 7 Jun 2018

Boleh tak kalau minta sedekah tu jangan sampai memaksa-maksa?


Bulan puasa ni, salah satu amalan yang paling baik untuk dilakukan adalah amalan bersedekah. 


Pada bulan ini, ganjaran yang akan diberikan In Shaa Allah berlipat ganda lagi besar berbanding bersedekah pada bulan-bulan biasa. 

Baca juga buku berjudul: Ajaibnya sedekah semakin sedekah semakin kaya


Sekarang ini, saya rasa agak kecewa, apabila ada sesetengah manusia yang menjadikan amalan minta sedekah sebagai satu kerjaya. 


Tak mustahil, kalau ada title peminta sedekah profesional kat luar sana tu. Bila memikirkan perkara-perkara macam ni, secara automatik saya mula rasa geram. 


Kadang-kadang tu, timbul juga persoalan, mereka ni betul-betul hidup susah ke? Ataupun sebenarnya hanya berlakon susah, sedangkan duit kutipan sedekah yang disumbangkan oleh orang ramai, ada sangat banyak

Rabu, 6 Jun 2018

Template minisite untuk blogspot memudahkan bina laman web jualan


Anda nak buat bisnes online tapi tak pandai nak bina laman web yang cantik-cantik


Untuk mereka yang memang serius nak jadi usahawan online secara sepenuh masa, mempunyai laman jualan untuk setiap produk yang dijual adalah satu perkara yang begitu penting. 


Tak kiralah apa benda yang anda jual. Sama ada anda menjual produk mahupun perkhidmatan. 


Apabila anda memiliki laman web anda sendiri, ia akan memudahkan bakal pelanggan memahami apa sebenarnya perkhidmatan yang anda tawarkan, dan dari situ, mereka boleh buat keputusan, sama ada nak dapatkan khidmat dari anda atau sebaliknya. 


Mereka yang terlalu fokus dengan bisnes, yang hanya mahu beri tumpuan kepada memberi perkhidmatan terbaik, selalunya memang tak ada masa nak buat website jualan sendiri. 



Membina website untuk bisnes online, walaupun pada hakikatnya ia tak sesukar mana, namun bagi mereka yang tak biasa, kerja-kerja ini boleh melambatkan perjalanan bisnes mereka. 


Saya masih ingat lagi, satu masa dulu, semasa saya baru mula menceburkan diri dalam perniagaan online, saya ambil masa kira-kira dua hari untuk siapkan sebuah website bagi tujuan perniagaan.  


Selasa, 5 Jun 2018

Kedai online menjual jam tangan jenama Casio G-Shock Original dengan harga murah


Siapa kat sini peminat jam tangan jenama G-Shock?


Kalau anda pun minat jam tangan ni, maknanya kita memang geng. Dulu, saya tak berapa minat sangat pakai jam tangan jenama ni. 


Rasa kurang sesuai. Dengan bentuknya yang agak besar, agak sporty, membuatkan saya rasa ia tak berapa sesuai dengan pergelangan tangan saya. 






Masa dulu, saya kerja sebagai executive. Rasa macam kurang sesuai nak pakai jam tangan macam ni. 


Lebih sesuai kalau pakai yang jenis besi, ataupun kalau dari brand Casio ni juga, lebih sesuai pakai yang brand Casio Edifice. Ala-ala jam orang kerja pejabat kan... 


Macam sekarang ni, saya dah tak kerja di pejabat, dan saya bekerja sendiri dari rumah, rasanya dah tak perlu nak pakai jam tangan besi. Sekarang ni, boleh pakai apa je yang saya rasa nak pakai. 


Khamis, 17 Mei 2018

Pernah dengar nama Jutawan App?


Pernah dengar nama Jutawan App tak?


Saya pernah tulis artikel review dan pandangan saya tentang so called applikasi ajaib ini dalam blog saya. Anda boleh baca posting tersebut yang berjudul Review dan pandangan saya tentang Jutawan App - Adakah ianya satu penipuan





Artikel tu saya tulis selepas saya baca laman web Jutawan App tersebut. 


Saya jadi berminat nak tahu pasal app ni, puncanya apabila emel saya asyik menerima emel-emel promo daripada ahli yang mempromosikan program/produk/servis ini.


Saya pun tak berapa pasti, nak klasifikasikan ia sebagai apa benda. 


Ahad, 13 Mei 2018

Jana pendapatan dengan menulis di tahun 2018


Adakah susah kalau nak buat duit dengan menulis?


Saya rasa, benda ni tak sesukar mana. Mungkin sebab saya memang dah biasa buat duit dengan cara ini. 


Ketika saya menulis khusus untuk buat duit, saya cuba untuk tak nak fikirkan sangat tentang sebarang hasil atau pulangan yang mungkin saya akan perolehi. 



Saya cuba untuk menulis sebaik mungkin, dan enjoy setiap detik yang saya gunakan untuk menulis.


Dulu, saya pun macam percaya tak percaya, dan selalu juga tertanya-tanya soalan seperti... "betul ke boleh buat duit dengan menulis ni..?" 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...