Khamis, 9 November 2017

Kedai bukak tak hari ni?


Kadang-kadang, saya rasa agak susah nak berurusan dengan bisnes yang taukenya orang melayu. Nak tau susah dari segi apa? 


Susah sebab kita tak tau, sama ada hari tu, kedai dia bukak atau tak... 


Mujurlah sekarang ni, ada teknologi. Sebelum nak terus terjah datang ke kedai dia, kita boleh telefon dulu. Tak pun hantar mesej dulu. Tak kiralah sama ada nak whatsapp ke, SMS ke atau PM kat FB dulu. 


Kalau ada dapat jawapan, yang dia memang bukak pada hari tu... ok... baru boleh pergi kedai dia. 


Mungkin ramai yang tak tau, inilah dia sebenarnya cabaran apabila berniaga sendiri. Tak kiralah sama ada berniaga kedai runcit, bukak kedai gunting rambut, buat bisnes dobi dan sebagainya. 

"Minat nak download contoh kertas kerja bisnes dobi, kedai runcit dan salun kecantikkan? Sila klik sini sekarang untuk muat turun"


Bisnes yang ada kedai untuk beroperasi manalah sama dengan bisnes yang kita boleh jalankan secara online sahaja.


Kalau bisnes online, kita boleh tinggal-tinggalkan. Lagipun kita tau, bisnes online ni sentiasa bukak 24 jam setiap hari. Cuma kena pastikan, laman web kita tak down. 


Ini salah satu kedai online saya. Anda boleh klik sini untuk lihat kedai online saya. 


Dengan adanya kedai online macam saya tu, sedikit sebanyak saya rasa tak begitu bimbang kalau nak ambil cuti lama. Saya percaya, setiap hari pasti akan ada orang yang akan datang ke kedai online tersebut dan beli sesuatu. 


Sabtu, 28 Oktober 2017

Kalau RAJIN mesti boleh buat banyak duit!


Saya percaya, ramai yang sedar akan hakikat ini. Orang yang RAJIN selalunya akan dapat hasilkan sesuatu penghasilan yang lebih baik kalau nak dibandingkan dengan orang yang malas.


Kalau kita bicara bab buat duit, rumus yang sama boleh digunakan. 


Kalau rajin, In Shaa Allah banyak duit boleh dapat. 



Dalam hal ini, tak salah rasanya kalau kita contohi bangsa lain, yang lebih berjaya dari kita. Sama ada lebih berjaya dalam kerjaya mahupun dalam perniagaan. 


Kalau diperhatikan, dan diperhalusi... mungkin ada antara anda yang akan sedar, mereka ni sebenarnya mempunyai satu persamaan yang begitu ketara. 


Ya, mereka RAJIN. 


Orang kita, Melayu terutamanya, jika kurang berjaya, bukanlah sebab kita ini tidak sempurna dari segi anggota badan, ataupun lemah dari segi akal... tidak. 


Sebenarnya pucuk pangkalnya ialah RAJIN. 


Jumaat, 27 Oktober 2017

Program affiliate yang membayar komisen dua level minima lebih BEST


Program affiliate dan saya. Memang tak dapat dipisahkan. 


Semenjak saya mula berjinak-jinak dalam dunia freelancing ni, salah satu pendapatan saya yang konsisten, datangnya dari program affiliate. 


Boleh dikatakan, ada banyak juga program affiliate yang saya join. Ada yang saya dah join sejak dari tahun 2009, dan telah menjana pendapatan untuk saya sejak dari awal-awal saya join. 


Ada program affiliate yang saya join, cukup liat dan cukup lambat nak dapat komisen. Hanya selepas satu atau dua tahun join, baru berjaya dapat komisen. Ini mungkin atas kelemahan dan kesilapan diri saya sendiri. 


Program yang berbeza, seharusnya dipromosikan dengan cara yang berbeza juga. Bukannya semua nak dipukul rata dan layan sama sahaja. 

 

Kebelakangan ini, saya mula melihat satu trend dan perkembangan yang cukup baik dalam industri affiliate marketing di Malaysia. 


Satu per satu, mula muncul program-program affiliate yang menawarkan komisen lebih dari satu level


Salah satunya ialah program affiliate yang dianjurkan oleh AdHance by Ajobthing. Anda boleh klik sini untuk lihat laman web yang saya maksudkan. 


Pada mulanya, saya juga tak begitu ambil pusing tentang laman web ini. 


Bukanlah maksud saya, saya tak buat marketing langsung untuk laman web ini. Ada buat, cuma tak berapa aggresif. 

Selasa, 17 Oktober 2017

Bayaran upah dari Program Mobicow untuk bulan Oktober 2017


Rasa macam something is not right. Beberapa hari kebelakangan ni, income dari program pengiklanan Mobicow saya sangat slow. 


Nak kata yang jumlah trafik berkurang... macam tak mungkin. Apabila saya lihat pada statistik blog saya, trafik masih lagi masuk macam biasa. 


Saya rasa, mungkin ada masalah somewhere yang menyebabkan iklan Mobicow ni tak display dengan betul. 


Satu masa dulu, saya berani nak beli domain ni, sebab saya lihat income dari Mobicow agak konsisten. Setiap bulan, bayaran yang saya dapat memberi isyarat kepada saya, seolah-olah saya boleh beli domain baru setiap bulan.

Baca juga: Jana pendapatan sampingan dan pasif bersama Mobicow 


Suddenly, semua tu berubah! 

 


Memang betul-betul cubaan dan dugaan bila menulis blog. Ada masa kita lihat income kita naik mencanak dan masuk dengan konsisten. 


Tiba-tiba, berlaku sesuatu yang menyebabkan income turun. 


Isnin, 25 September 2017

Kenapa penunggang motosikal suka jadi punca berlaku kemalangan jalanraya?


Bila tengok perangai penunggang motosikal apabila berada atas jalanraya, saya rasa mereka ni seolah-olah sengaja menempah maut dan sengaja nak akibatkan kemalangan jalan raya. 


Ada beberapa situasi dan keadaan yang saya cukup benci dengan penunggang motosikal. 


Bukan saya benci dengan semua penunggang motosikal, tetapi saya benci dengan penunggang motosikal yang buat perangai macam yang saya sebutkan ni. 


Saya faham, satu kelebihan menggunakan motosikal berbanding memandu kereta, adalah mereka ni boleh cilok sana cilok sini waktu traffic jam. Mentang-mentanglah saiz mereka ni kecik je. 



Cuma kadang-kadang tu, saya rasakan mereka ni agak selfish atau pentingkan diri sendiri. 


Banyak kali saya nampak, bila dalam traffic jam, ada kereta di depan saya nak menukar lorong, dan dia dah bagi signal untuk tukar lorong, tiba-tiba datang sebuah motosikal dari arah belakang siap main-main hon. 


Apabila berlaku keadaan seperti ini, ada beberapa kemungkinan yang bakal berlaku. 


Isnin, 21 Ogos 2017

Cara dapatkan harga murah apabila beli barang dari Lazada Malaysia


Siapa yang tak suka shopping secara online


Selain ianya menyenangkan, pada masa yang sama, kita juga boleh jimat banyak duit, apabila kita shopping secara online sahaja. 


Bercakap pasal jimat duit, kat sini ada banyak lagi tips macam mana anda boleh jimatkan duit anda sehingga anda boleh simpan sehingga RM1,000 setiap bulan. 


Kadang-kadang, kalau kita lihat dari segi harga barang yang dijual secara online, ia mungkin tak banyak beza kalau kita bandingkan dengan harga yang dijual di shopping mall, tetapi disebaliknya ada banyak yang kita dapat jimatkan. 


Sebagai contoh, bila kita pergi shopping, 

  1. Kita kena bayar kos untuk petrol, parking dan juga tol
  2. Kita mungkin akan terbeli barang yang kita tak perlukan 
  3. Bila dah jalan-jalan, mula rasa letih dan perut pun rasa lapar... kena beli makanan pulak. 
  4. Masa kita pun habis untuk jalan-jalan mencari barang yang kita mahukan yang mungkin dijual di kedai yang berbeza 

cara-beli-barang-murah-dari-lazada


Sebaliknya, kalau kita beli online, semuanya dihujung jari je kan. Harga yang dipaparkan di skrin kita, harga itulah yang kita kena bayar. 


Barang yang kita nak tu pulak akan terus dihantar ke rumah kita atau kemana-mana alamat yang kita tetapkan. 


Masa pun tak terbuang. Jadi masa yang sepatutnya kita guna untuk pergi shopping tu, kita boleh gunakan untuk buat kerja lain... sebagai contoh buat kerja-kerja sampingan yang boleh hasilkan pendapatan. 


Laman web Lazada Malaysia, seperti yang kita sedia maklum, memang ada jual macam-macam produk. Dari produk kesihatan, kecantikan, alatan sukan, gadget dan macam-macam lagi. 


Isnin, 7 Ogos 2017

Kos iklan di Facebook terlalu mahal dan bagaimana usahawan online mengatasi masalah ini?


Menjalankan perniagaan secara online, memang ada kelebihan jika dibandingkan dengan perniagaan secara offline.


Orang yang ada bisnes online, mereka belum tentu boleh bawa bisnes mereka ke platfom offline. Sebaliknya, mereka yang menjalankan bisnes secara offline, mereka tak ada masalah untuk turut berniaga secara online.


Kenapa saya katakan, orang yang berniaga secara online ni belum tentu mampu untuk berniaga secara offline? Ada beberapa sebab kenapa saya kata macam tu.



Pertama, kos untuk buat bisnes offline boleh jadi lebih mahal berbanding kos untuk meniaga secara online.


Orang yang buka kedai, mereka perlu fikir kos-kos seperti sewa kedai, upah pekerja, bayaran api dan air dan lain-lain bayaran.


Sebaliknya, bagi mereka yang buat bisnes online, mereka tak perlu fikir ini semua. Lebih-lebih lagi kalau usahawan yang fokus untuk jual barang guna FB sahaja. Modalnya adalah laptop atau PC, sambungan internet dan gambar-gambar produk yang ingin dijual.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...