Khamis, 6 Julai 2017

Anda nak tahu cara dapatkan 100 orang pelanggan dalam masa 7 hari?


Cuba bayangkan anda berjaya dapat 100 orang pelanggan.


Dah bayangkan? Sekarang ni, dari 100 orang pelanggan tu, berapa banyak keuntungan yang bakal anda perolehi?


Kalau dalam situasi saya sendiri. Saya ada mempromosikan beberapa produk di internet.


http://www.sabreehussin.com/jobdirumah


Produk pertama adalah ekursus Jobdirumah. Pada waktu catatan ini saya buat, produk ini dijual dengan harga RM80 dan setiap jualan yang berjaya saya hasilkan, saya akan dibayar komisen sebanyak 50% atau bersamaan dengan RM40.


Jika saya berjaya dapatkan 100 orang pelanggan, maka saya akan memperolehi pendapatan sebanyak

RM40 per jualan X 100 orang pelanggan = RM4,000


Memandangkan di internet ini, saya boleh jual macam-macam produk dalam satu-satu masa, maka saya tidak hanya fokus untuk jual produk tersebut semata.


Saya juga ada mempromosikan produk-produk lain.


Misalnya, barangan dari jenama GINTELL iaitu Recumbent Bike FT8601-R


Ini dia gambar produk tersebut.

Produk ni mahal juga harganya.


Kalau rujuk di laman web ini, yang menjual produk tersebut, ianya berharga RM1,788.


Sekiranya saya berjaya jual produk ini, komisen yang akan saya terima adalah sebanyak 9% dari harga produk atau bersamaan dengan RM161


Seandainya saya boleh jual 100 unit produk ini, maka pendapatan yang bakal saya hasilkan adalah sebanyak -

RM161 komisen per jualan X 100 Pelanggan = RM16,100


Wow, banyak juga tu kan!


Rabu, 7 Jun 2017

Bahaya bila simpan barang berharga dalam kereta


Saya rasa, nasihat ini memang dah banyak kali saya dengar. Jangan simpan barang-barang berharga dalam kereta.


Kenapa tak boleh simpan dalam kereta?


Sebabnya satu je. BAHAYA.


Sebelum ni, saya rasa tempat yang paling selamat untuk simpan barang adalah dalam kereta. Tapi setelah saya sendiri alami pengalaman hilang barang yang disimpan dalam kereta, maka pada hari ini saya rasa kereta adalah salah tempat yang paling tak sesuai kalau nak simpan barang.


Bila sebut barang berharga ni, ianya memang subjektif.


Bagi saya, kalau disebut barang berharga tu, ianya adalah seperti handphone, laptop, kamera DSLR, duit dan sebagainya.


Saya memang tak simpan barang-barang tersebut dalam kereta.


Kalau simpan pun hanya sekejap sahaja. Itu pun saya akan masukkan dalam boot kereta. Biasanya kalau saya nak singgah ke mana-mana shopping mall tapi tak nak bawa barang-barang tu semua, maka saya akan pindahkan ke boot kereta.


Baru-baru ini, saya rasa ada orang dah berjaya pecah masuk ke dalam kereta saya.


Hebatnya orang tu, langsung tak ada tanda-tanda yang menunjukkan ada orang yang dah pecahkan kereta tu. Nampak seperti biasa sahaja.


Saya boleh katakan, pencuri tu memang expert.


Ada dua barang yang hilang.

(1) GPS [klik sini untuk maklumat GPS murah]


(2) Smart tag yang masih ada baki nilai dalamnya 


Dua benda ni memang saya sentiasa simpan dalam kereta. Pada saya, dua benda ni adalah sesuatu yang biasa kalau dibiarkan dalam kereta.


Isnin, 5 Jun 2017

Alat senaman basikal Magnetic dari Gintell - Teringin pula nak dapatkan satu


Sekarang ni, kalau saya jalan-jalan di shopping mall, saya ada satu habit untuk singgah ke kedai-kedai yang menjual peralatan kesihatan.


Salah satu yang saya suka singgah ialah kedai Gintell.


Kedai Gintell ni, kalau kita perhatikan, memang agak jarang orang masuk. Kedai selalunya senyap sunyi je.


Apa yang ketara, hanyalah ada staff yang mencuba peralatan yang dijual kedainya.


Memang agak jarang-jarang dapat lihat ada pelanggan yang masuk ke kedai.


Walaupun begitu, saya pernah dengar satu cerita dari seorang kawan, katanya "jangan pandang rendah pada kedai yang nampak seperti tak ramai orang masuk. Walaupun selalu nampak kosong, tetapi sales mereka sungguh meletup-letup."


Saya pun pelik juga.


Kalau macam tu, dari mana mereka dapatkan jualan?


Selasa, 2 Mei 2017

Kalau kita tak kaya, memang senang kena buli


Saya rasa setiap orang perlu ada cita-cita untuk jadi kaya. Kalaulah dalam dunia ni cuma ada dua pilihan, sama ada jadi kaya atau jadi miskin, maka pilihan itu nampak lebih jelas dan mudah.


Kita sama ada nak jadi kaya atau nak jadi miskin.


Tapi hidup kita ni bukannya semudah dan seringkas itu.


Antara nak jadi kaya atau nak jadi miskin, kat tengah-tengah tu masih ada banyak lagi pilihan.



Antaranya

- Hidup sederhana

- Hidup selesa walaupun tak kaya

- Hidup serba cukup

- Hidup ala kadar


Dalam kelompok kaya juga ada macam-macam kategori.

Jumaat, 28 April 2017

Laman web yang menghasilkan pendapatan PASIF seumur hidup


In Shaa Allah.


Satu perkara yang buatkan saya WAJIB jadi kuat untuk teruskan kerja-kerja yang saya buat selama ini, ialah kerana wujudnya "PELUANG" untuk saya hasilkan pendapatan pasif satu masa nanti.


Saya gunakan istilah PELUANG.


Bukannya JAMINAN. Bukan juga satu JANJI.


Tiada jaminan apa yang saya buat selama ini akan berikan saya pendapatan pasif, namun apabila saya lihat semula pencapaian sebelum-sebelum ini, saya mula perasan, there is a pattern, yang saya tak sepatutnya abaikan.


Dah beberapa kali saya hasilkan income, atau pendapatan dalam bentuk komisen tanpa saya sedar.



Ianya seolah-olah berlaku secara automatik.


Well... its not really automatic


Sebabnya, ada pada satu tahap, saya juga yang menulis tanpa mengenal erti penat dan jemu dalam blog-blog dan laman web yang saya kawal.


Khamis, 27 April 2017

Formula untuk menghasilkan income PASIF seumur hidup kini didedahkan


Memang ada pelbagai cara untuk hasilkan pendapatan pasif.


Sama ada kita perasan ataupun tidak. Bagi sesetengah orang, peluang tersebut memang dah terhidang dan tersedia di depan mata.


Tinggal nak ambik peluang sahaja.


Cuma yang menjadi persoalan ialah, adakah orang tersebut sanggup untuk berkorban apa yang diperlukan sama ada masa, tenaga mahupun wang ringgit bagi merealisasikan impian untuk mencipta pendapatan pasif.


Kalau kita baca buku-buku yang ditulis oleh Robert Kiyosaki, beliau seringkali mengingatkan kita untuk mencipta pendapatan pasif.



Kita akan sentiasa berada dalam "Rat Race" selagi mana kita masih lagi bergantung harap kepada pendapatan aktif.


Ini bukan bermakna pendapatan aktif itu tidak bagus, ataupun pendapatan pasif lebih bagus berbanding pendapatan aktif.


Jika kita melihat kepada proses untuk hasilkan pendapatan pasif dan juga pendapatan aktif, kita akan dapat lihat perbezaan yang sangat ketara.


Isnin, 24 April 2017

Bagaimana memilih produk yang confirm laku untuk dijual secara online?


Bukankah hidup sebagai seorang usahawan akan jadi lebih mudah, sekiranya kita dapat menghidu lebih awal, apakah dia produk yang paling mudah untuk dijual dan confirm laku apabila dipasarkan kelak.


Adakah ianya boleh dilakukan?


Kita kenalpasti, apakah dia produk yang sedang trending dan paling banyak disebut-sebutkan, dan seterusnya kita fokus untuk jual produk itu sahaja!


Bagaimanakah caranya?


Masalah yang kerap kita hadapi ialah, kita mengetahui tentang sesuatu produk agak lambat.


Sebaik-baiknya, kita jual sesuatu produk tu bermula sejak produk tersebut belum trending atau jadi viral. Sebelum ia jadi viral, kita letakkan posisi kita pada satu kedudukan yang selamat dan menyakinkan bakal pembeli.


Kempen pemasaran kita pada waktu itu, fokusnya adalah untuk membina nama baik dan menjenamakan diri.


Kemudian, apabila produk tersebut mula dikenali dan mula trending, kita akan jadi go to place untuk orang ramai mendapatkan produk tersebut.


Persoalannya ialah, adakah terdapat cara, bagaimana untuk kita ketahui apakah dia produk yang bakal jadi viral dan dicari-cari oleh pasaran?


Jawapannya ADA.


Tetapi maklumat seperti ini, bukannya mudah untuk kita perolehi. Maklumat tersebut, mungkin memang dah ada kat depan mata kita, cuma kita je yang tak tau dan tak perasan.


Sebagai contoh, saya suka gunakan laman web ini untuk mengetahui apakah produk yang ada potensi untuk jadi viral.


... jika tak viral sekalipun, saya nak tau apakah dia produk yang pengguna di Malaysia sedang cari sekarang ini.


Sila lihat pada screenshot dibawah ini.


Sekiranya kita perhatikan pada screenshot diatas, kita dapat ketahui bahawa pengguna di Malaysia mencari beberapa barangan, dan barangan yang menduduki Top 5 adalah

1. Milo

2. Fidget Spinner

3. Drypers

4. Power Bank

5. Pendrive


Kita hanya perlu klik pada mana-mana hasil carian yang menarik pada perhatian kita. Contohnya saya nak tahu dengan lebih lanjut, apa benda sebenarnya Fidget Spinner tu. Jadi saya klik situ.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...