Khamis, 9 November 2017

Kedai bukak tak hari ni?


Kadang-kadang, saya rasa agak susah nak berurusan dengan bisnes yang taukenya orang melayu. Nak tau susah dari segi apa? 


Susah sebab kita tak tau, sama ada hari tu, kedai dia bukak atau tak... 


Mujurlah sekarang ni, ada teknologi. Sebelum nak terus terjah datang ke kedai dia, kita boleh telefon dulu. Tak pun hantar mesej dulu. Tak kiralah sama ada nak whatsapp ke, SMS ke atau PM kat FB dulu. 


Kalau ada dapat jawapan, yang dia memang bukak pada hari tu... ok... baru boleh pergi kedai dia. 


Mungkin ramai yang tak tau, inilah dia sebenarnya cabaran apabila berniaga sendiri. Tak kiralah sama ada berniaga kedai runcit, bukak kedai gunting rambut, buat bisnes dobi dan sebagainya. 

"Minat nak download contoh kertas kerja bisnes dobi, kedai runcit dan salun kecantikkan? Sila klik sini sekarang untuk muat turun"


Bisnes yang ada kedai untuk beroperasi manalah sama dengan bisnes yang kita boleh jalankan secara online sahaja.


Kalau bisnes online, kita boleh tinggal-tinggalkan. Lagipun kita tau, bisnes online ni sentiasa bukak 24 jam setiap hari. Cuma kena pastikan, laman web kita tak down. 


Ini salah satu kedai online saya. Anda boleh klik sini untuk lihat kedai online saya. 


Dengan adanya kedai online macam saya tu, sedikit sebanyak saya rasa tak begitu bimbang kalau nak ambil cuti lama. Saya percaya, setiap hari pasti akan ada orang yang akan datang ke kedai online tersebut dan beli sesuatu. 


Sabtu, 28 Oktober 2017

Kalau RAJIN mesti boleh buat banyak duit!


Saya percaya, ramai yang sedar akan hakikat ini. Orang yang RAJIN selalunya akan dapat hasilkan sesuatu penghasilan yang lebih baik kalau nak dibandingkan dengan orang yang malas.


Kalau kita bicara bab buat duit, rumus yang sama boleh digunakan. 


Kalau rajin, In Shaa Allah banyak duit boleh dapat. 



Dalam hal ini, tak salah rasanya kalau kita contohi bangsa lain, yang lebih berjaya dari kita. Sama ada lebih berjaya dalam kerjaya mahupun dalam perniagaan. 


Kalau diperhatikan, dan diperhalusi... mungkin ada antara anda yang akan sedar, mereka ni sebenarnya mempunyai satu persamaan yang begitu ketara. 


Ya, mereka RAJIN. 


Orang kita, Melayu terutamanya, jika kurang berjaya, bukanlah sebab kita ini tidak sempurna dari segi anggota badan, ataupun lemah dari segi akal... tidak. 


Sebenarnya pucuk pangkalnya ialah RAJIN. 


Jumaat, 27 Oktober 2017

Program affiliate yang membayar komisen dua level minima lebih BEST


Program affiliate dan saya. Memang tak dapat dipisahkan. 


Semenjak saya mula berjinak-jinak dalam dunia freelancing ni, salah satu pendapatan saya yang konsisten, datangnya dari program affiliate. 


Boleh dikatakan, ada banyak juga program affiliate yang saya join. Ada yang saya dah join sejak dari tahun 2009, dan telah menjana pendapatan untuk saya sejak dari awal-awal saya join. 


Ada program affiliate yang saya join, cukup liat dan cukup lambat nak dapat komisen. Hanya selepas satu atau dua tahun join, baru berjaya dapat komisen. Ini mungkin atas kelemahan dan kesilapan diri saya sendiri. 


Program yang berbeza, seharusnya dipromosikan dengan cara yang berbeza juga. Bukannya semua nak dipukul rata dan layan sama sahaja. 

 

Kebelakangan ini, saya mula melihat satu trend dan perkembangan yang cukup baik dalam industri affiliate marketing di Malaysia. 


Satu per satu, mula muncul program-program affiliate yang menawarkan komisen lebih dari satu level


Salah satunya ialah program affiliate yang dianjurkan oleh AdHance by Ajobthing. Anda boleh klik sini untuk lihat laman web yang saya maksudkan. 


Pada mulanya, saya juga tak begitu ambil pusing tentang laman web ini. 


Bukanlah maksud saya, saya tak buat marketing langsung untuk laman web ini. Ada buat, cuma tak berapa aggresif. 

Selasa, 17 Oktober 2017

Bayaran upah dari Program Mobicow untuk bulan Oktober 2017


Rasa macam something is not right. Beberapa hari kebelakangan ni, income dari program pengiklanan Mobicow saya sangat slow. 


Nak kata yang jumlah trafik berkurang... macam tak mungkin. Apabila saya lihat pada statistik blog saya, trafik masih lagi masuk macam biasa. 


Saya rasa, mungkin ada masalah somewhere yang menyebabkan iklan Mobicow ni tak display dengan betul. 


Satu masa dulu, saya berani nak beli domain ni, sebab saya lihat income dari Mobicow agak konsisten. Setiap bulan, bayaran yang saya dapat memberi isyarat kepada saya, seolah-olah saya boleh beli domain baru setiap bulan.

Baca juga: Jana pendapatan sampingan dan pasif bersama Mobicow 


Suddenly, semua tu berubah! 

 


Memang betul-betul cubaan dan dugaan bila menulis blog. Ada masa kita lihat income kita naik mencanak dan masuk dengan konsisten. 


Tiba-tiba, berlaku sesuatu yang menyebabkan income turun. 


Isnin, 25 September 2017

Kenapa penunggang motosikal suka jadi punca berlaku kemalangan jalanraya?


Bila tengok perangai penunggang motosikal apabila berada atas jalanraya, saya rasa mereka ni seolah-olah sengaja menempah maut dan sengaja nak akibatkan kemalangan jalan raya. 


Ada beberapa situasi dan keadaan yang saya cukup benci dengan penunggang motosikal. 


Bukan saya benci dengan semua penunggang motosikal, tetapi saya benci dengan penunggang motosikal yang buat perangai macam yang saya sebutkan ni. 


Saya faham, satu kelebihan menggunakan motosikal berbanding memandu kereta, adalah mereka ni boleh cilok sana cilok sini waktu traffic jam. Mentang-mentanglah saiz mereka ni kecik je. 



Cuma kadang-kadang tu, saya rasakan mereka ni agak selfish atau pentingkan diri sendiri. 


Banyak kali saya nampak, bila dalam traffic jam, ada kereta di depan saya nak menukar lorong, dan dia dah bagi signal untuk tukar lorong, tiba-tiba datang sebuah motosikal dari arah belakang siap main-main hon. 


Apabila berlaku keadaan seperti ini, ada beberapa kemungkinan yang bakal berlaku. 


Isnin, 21 Ogos 2017

Cara dapatkan harga murah apabila beli barang dari Lazada Malaysia


Siapa yang tak suka shopping secara online


Selain ianya menyenangkan, pada masa yang sama, kita juga boleh jimat banyak duit, apabila kita shopping secara online sahaja. 


Bercakap pasal jimat duit, kat sini ada banyak lagi tips macam mana anda boleh jimatkan duit anda sehingga anda boleh simpan sehingga RM1,000 setiap bulan. 


Kadang-kadang, kalau kita lihat dari segi harga barang yang dijual secara online, ia mungkin tak banyak beza kalau kita bandingkan dengan harga yang dijual di shopping mall, tetapi disebaliknya ada banyak yang kita dapat jimatkan. 


Sebagai contoh, bila kita pergi shopping, 

  1. Kita kena bayar kos untuk petrol, parking dan juga tol
  2. Kita mungkin akan terbeli barang yang kita tak perlukan 
  3. Bila dah jalan-jalan, mula rasa letih dan perut pun rasa lapar... kena beli makanan pulak. 
  4. Masa kita pun habis untuk jalan-jalan mencari barang yang kita mahukan yang mungkin dijual di kedai yang berbeza 

cara-beli-barang-murah-dari-lazada


Sebaliknya, kalau kita beli online, semuanya dihujung jari je kan. Harga yang dipaparkan di skrin kita, harga itulah yang kita kena bayar. 


Barang yang kita nak tu pulak akan terus dihantar ke rumah kita atau kemana-mana alamat yang kita tetapkan. 


Masa pun tak terbuang. Jadi masa yang sepatutnya kita guna untuk pergi shopping tu, kita boleh gunakan untuk buat kerja lain... sebagai contoh buat kerja-kerja sampingan yang boleh hasilkan pendapatan. 


Laman web Lazada Malaysia, seperti yang kita sedia maklum, memang ada jual macam-macam produk. Dari produk kesihatan, kecantikan, alatan sukan, gadget dan macam-macam lagi. 


Isnin, 7 Ogos 2017

Kos iklan di Facebook terlalu mahal dan bagaimana usahawan online mengatasi masalah ini?


Menjalankan perniagaan secara online, memang ada kelebihan jika dibandingkan dengan perniagaan secara offline.


Orang yang ada bisnes online, mereka belum tentu boleh bawa bisnes mereka ke platfom offline. Sebaliknya, mereka yang menjalankan bisnes secara offline, mereka tak ada masalah untuk turut berniaga secara online.


Kenapa saya katakan, orang yang berniaga secara online ni belum tentu mampu untuk berniaga secara offline? Ada beberapa sebab kenapa saya kata macam tu.



Pertama, kos untuk buat bisnes offline boleh jadi lebih mahal berbanding kos untuk meniaga secara online.


Orang yang buka kedai, mereka perlu fikir kos-kos seperti sewa kedai, upah pekerja, bayaran api dan air dan lain-lain bayaran.


Sebaliknya, bagi mereka yang buat bisnes online, mereka tak perlu fikir ini semua. Lebih-lebih lagi kalau usahawan yang fokus untuk jual barang guna FB sahaja. Modalnya adalah laptop atau PC, sambungan internet dan gambar-gambar produk yang ingin dijual.


Jumaat, 4 Ogos 2017

Muat turun template minisite blogspot profesional untuk pemilik perniagaan homestay


Kerja yang saya lakukan memberi saya peluang untuk berinteraksi dengan ramai pemilik bisnes Homestay


Ramai juga usahawan ini yang hanya fokus untuk mempromosikan homestay mereka menggunakan medium seperti Fb Fanpage, Fb personal profile dan juga pengiklanan berbayar menggunakan kaedah Google Adwords.


Saya tak ada masalah dengan kaedah-kaedah seperti itu. 


Saya tak nafikan, memang cara tersebut boleh digunakan untuk mendapatkan pelanggan baru. Ia bukan sekadar boleh digunakan, malahan memang ada yang berjaya dapat penyewa. 


Untuk meluaskan lagi capaian (reach) bakal penyewa yang mungkin akan memilih untuk menginap di homestay milik kita, kita perlu ada laman web khas. 



Biasanya, apabila kita ada laman web kita sendiri, kita akan mudah untuk dapat bakal penyewa yang membuat carian homestay menggunakan servis carian search engine seperti google, yahoo dan sebagainya. 


Maka kat sini saya dapat perhatikan, ramai juga yang tidak memberikan perhatian yang serius tentang aspek pembinaan sesebuah laman web. 


Kalau ada laman web sekalipun, ianya tidak begitu menarik dan dibuat dengan cara yang tidak begitu profesional. 


Ahad, 30 Julai 2017

Promosikan bisnes Homestay anda menggunakan laman web PERCUMA yang profesional


Perkongsian ini saya catatkan khusus untuk mereka yang menjalankan perniagaan homestay. 


Jadi, sebelum saya nak tulis dengan lebih panjang, saya nak tanya anda satu soalan. Adakah anda menjalankan bisnes homestay


Jika jawapan anda adalah ya, maka sila teruskan pembacaan. 


Dalam artikel saya yang berjudul "Cara mempromosikan Bisnes Homestay", saya ada berikan lebih kurang 10 idea tentang apa yang anda boleh lakukan bagi memperkenalkan homestay anda kepada seluruh dunia. 


Kebanyakkan cara yang saya kongsikan dalam posting tersebut adalah mengenai pemasaran secara online. 


Bagaimana dan apa yang anda boleh lakukan bagi mempromosikan bisnes homestay anda.


Saya nak cerita dengan panjang lebar pada artikel tersebut. Namun disebabkan artikel tu pun dah cukup panjang, maka saya cuma cerita secara ringkas sahaja. 


Jadi, dalam kesempatan ini, saya nak olah artikel tersebut dengan memberikan anda lebih banyak idea. 


Manalah tau, anda masih rasa blur dan seolah-olah tak pasti nak buat apa dulu, walaupun setelah membaca artikel tersebut. 


Sebenarnya, tak kisah pun anda nak mulakan dengan langkah atau idea yang mana satu dulu. 


Apa yang penting, anda lakukan tindakan. 


Asalkan ada tindakan di pihak anda, In Shaa Allah, anda akan dapat pelanggan. 


Khamis, 27 Julai 2017

Bagus ke beli ebook atau lebih baik beli buku?


Ada banyak produk informasi dan juga software yang dijual di internet, yang kononnya boleh membantu kita (pengguna) untuk buat duit tambahan. 


Saya adalah salah seorang yang memang suka beli produk informasi. Sama ada dalam bentuk ebook, video mahupun rakaman audio. 


Pada saya, sebelum kita nak capai sesuatu perkara, kita mesti ada ilmu dulu. Ilmu-ilmu ni pula, sebahagiannya di pakejkan dalam bentuk digital, sama ada dalam bentuk ebook, video mahupun rakaman audio. 


Beli ebook mahupun beli buku fizikal, pada saya tak banyak beza. 


Download Pakej ebook Rahsia Taobao disini

Cuma ada ketikanya, saya lebih suka beli ebook. Pertama, sebab penyampaian dalam ebook ni selalunya lebih santai dan straight to the point


Penulis ebook pun biasanya tak akan buang masa dengan memuatkan lampiran-lampiran seperti hasil kajian, laporan eksperimen, fakta sains, dalil dan sebagainya. 


Seperti yang saya nyatakan, ianya straight to the point


Rabu, 26 Julai 2017

Laman web Autodownline untuk bantu kembangkan bisnes MLM anda!


Saya tahu, ramai sebenarnya yang tak berapa minat dengan bisnes jenis MLM. Ada macam-macam sebab dan alasan kenapa orang begitu anti dengan bisnes jenis ini. 


Ada yang beranggapan bisnes jenis MLM ni menipu je. Bukan real business kononnya. Kalau real business, mesti kena ada kedai, kena ada premis perniagaan dan kena jual barang. 


Sebaliknya, dengan konsep bisnes MLM ni, kelihatan seperti tak jual barang pun tak apa. Cuma perlu cari orang saja, yang mempunyai minat yang sama dalam peluang perniagaan yang ditawarkan. 


Bisnes Tone Excel ni kita boleh kira ia sebagai bisnes MLM ke tidak? Sesetengah orang, dia tak berapa setuju kalau kita katakan yang Tone Excel ni MLM. 


Sebabnya, jika kita rujuk kepada laman web rasmi Tone Excel tu sendiri, mereka tidaklah menggunakan istilah "multi level marketing" business, sebaliknya mereka menggunakan istilah referral atau program rujukan. 


Maksudnya dalam situasi ini, bisnes simkad Tone Excel ini adalah bisnes yang mana kita merujuk (atau membawa masuk) pelanggan baru untuk jadi salah seorang pengguna simkad Tone Excel.  


Contohnya adalah seperti rajah dibawah ini. 


Khamis, 6 Julai 2017

Anda nak tahu cara dapatkan 100 orang pelanggan dalam masa 7 hari?


Cuba bayangkan anda berjaya dapat 100 orang pelanggan.


Dah bayangkan? Sekarang ni, dari 100 orang pelanggan tu, berapa banyak keuntungan yang bakal anda perolehi?


Kalau dalam situasi saya sendiri. Saya ada mempromosikan beberapa produk di internet.


http://www.sabreehussin.com/jobdirumah


Produk pertama adalah ekursus Jobdirumah. Pada waktu catatan ini saya buat, produk ini dijual dengan harga RM80 dan setiap jualan yang berjaya saya hasilkan, saya akan dibayar komisen sebanyak 50% atau bersamaan dengan RM40.


Jika saya berjaya dapatkan 100 orang pelanggan, maka saya akan memperolehi pendapatan sebanyak

RM40 per jualan X 100 orang pelanggan = RM4,000


Memandangkan di internet ini, saya boleh jual macam-macam produk dalam satu-satu masa, maka saya tidak hanya fokus untuk jual produk tersebut semata.


Saya juga ada mempromosikan produk-produk lain.


Misalnya, barangan dari jenama GINTELL iaitu Recumbent Bike FT8601-R


Ini dia gambar produk tersebut.

Produk ni mahal juga harganya.


Kalau rujuk di laman web ini, yang menjual produk tersebut, ianya berharga RM1,788.


Sekiranya saya berjaya jual produk ini, komisen yang akan saya terima adalah sebanyak 9% dari harga produk atau bersamaan dengan RM161


Seandainya saya boleh jual 100 unit produk ini, maka pendapatan yang bakal saya hasilkan adalah sebanyak -

RM161 komisen per jualan X 100 Pelanggan = RM16,100


Wow, banyak juga tu kan!


Rabu, 7 Jun 2017

Bahaya bila simpan barang berharga dalam kereta


Saya rasa, nasihat ini memang dah banyak kali saya dengar. Jangan simpan barang-barang berharga dalam kereta.


Kenapa tak boleh simpan dalam kereta?


Sebabnya satu je. BAHAYA.


Sebelum ni, saya rasa tempat yang paling selamat untuk simpan barang adalah dalam kereta. Tapi setelah saya sendiri alami pengalaman hilang barang yang disimpan dalam kereta, maka pada hari ini saya rasa kereta adalah salah tempat yang paling tak sesuai kalau nak simpan barang.


Bila sebut barang berharga ni, ianya memang subjektif.


Bagi saya, kalau disebut barang berharga tu, ianya adalah seperti handphone, laptop, kamera DSLR, duit dan sebagainya.


Saya memang tak simpan barang-barang tersebut dalam kereta.


Kalau simpan pun hanya sekejap sahaja. Itu pun saya akan masukkan dalam boot kereta. Biasanya kalau saya nak singgah ke mana-mana shopping mall tapi tak nak bawa barang-barang tu semua, maka saya akan pindahkan ke boot kereta.


Baru-baru ini, saya rasa ada orang dah berjaya pecah masuk ke dalam kereta saya.


Hebatnya orang tu, langsung tak ada tanda-tanda yang menunjukkan ada orang yang dah pecahkan kereta tu. Nampak seperti biasa sahaja.


Saya boleh katakan, pencuri tu memang expert.


Ada dua barang yang hilang.

(1) GPS [klik sini untuk maklumat GPS murah]


(2) Smart tag yang masih ada baki nilai dalamnya 


Dua benda ni memang saya sentiasa simpan dalam kereta. Pada saya, dua benda ni adalah sesuatu yang biasa kalau dibiarkan dalam kereta.


Isnin, 5 Jun 2017

Alat senaman basikal Magnetic dari Gintell - Teringin pula nak dapatkan satu


Sekarang ni, kalau saya jalan-jalan di shopping mall, saya ada satu habit untuk singgah ke kedai-kedai yang menjual peralatan kesihatan.


Salah satu yang saya suka singgah ialah kedai Gintell.


Kedai Gintell ni, kalau kita perhatikan, memang agak jarang orang masuk. Kedai selalunya senyap sunyi je.


Apa yang ketara, hanyalah ada staff yang mencuba peralatan yang dijual kedainya.


Memang agak jarang-jarang dapat lihat ada pelanggan yang masuk ke kedai.


Walaupun begitu, saya pernah dengar satu cerita dari seorang kawan, katanya "jangan pandang rendah pada kedai yang nampak seperti tak ramai orang masuk. Walaupun selalu nampak kosong, tetapi sales mereka sungguh meletup-letup."


Saya pun pelik juga.


Kalau macam tu, dari mana mereka dapatkan jualan?


Selasa, 2 Mei 2017

Kalau kita tak kaya, memang senang kena buli


Saya rasa setiap orang perlu ada cita-cita untuk jadi kaya. Kalaulah dalam dunia ni cuma ada dua pilihan, sama ada jadi kaya atau jadi miskin, maka pilihan itu nampak lebih jelas dan mudah.


Kita sama ada nak jadi kaya atau nak jadi miskin.


Tapi hidup kita ni bukannya semudah dan seringkas itu.


Antara nak jadi kaya atau nak jadi miskin, kat tengah-tengah tu masih ada banyak lagi pilihan.



Antaranya

- Hidup sederhana

- Hidup selesa walaupun tak kaya

- Hidup serba cukup

- Hidup ala kadar


Dalam kelompok kaya juga ada macam-macam kategori.

Jumaat, 28 April 2017

Laman web yang menghasilkan pendapatan PASIF seumur hidup


In Shaa Allah.


Satu perkara yang buatkan saya WAJIB jadi kuat untuk teruskan kerja-kerja yang saya buat selama ini, ialah kerana wujudnya "PELUANG" untuk saya hasilkan pendapatan pasif satu masa nanti.


Saya gunakan istilah PELUANG.


Bukannya JAMINAN. Bukan juga satu JANJI.


Tiada jaminan apa yang saya buat selama ini akan berikan saya pendapatan pasif, namun apabila saya lihat semula pencapaian sebelum-sebelum ini, saya mula perasan, there is a pattern, yang saya tak sepatutnya abaikan.


Dah beberapa kali saya hasilkan income, atau pendapatan dalam bentuk komisen tanpa saya sedar.



Ianya seolah-olah berlaku secara automatik.


Well... its not really automatic


Sebabnya, ada pada satu tahap, saya juga yang menulis tanpa mengenal erti penat dan jemu dalam blog-blog dan laman web yang saya kawal.


Khamis, 27 April 2017

Formula untuk menghasilkan income PASIF seumur hidup kini didedahkan


Memang ada pelbagai cara untuk hasilkan pendapatan pasif.


Sama ada kita perasan ataupun tidak. Bagi sesetengah orang, peluang tersebut memang dah terhidang dan tersedia di depan mata.


Tinggal nak ambik peluang sahaja.


Cuma yang menjadi persoalan ialah, adakah orang tersebut sanggup untuk berkorban apa yang diperlukan sama ada masa, tenaga mahupun wang ringgit bagi merealisasikan impian untuk mencipta pendapatan pasif.


Kalau kita baca buku-buku yang ditulis oleh Robert Kiyosaki, beliau seringkali mengingatkan kita untuk mencipta pendapatan pasif.



Kita akan sentiasa berada dalam "Rat Race" selagi mana kita masih lagi bergantung harap kepada pendapatan aktif.


Ini bukan bermakna pendapatan aktif itu tidak bagus, ataupun pendapatan pasif lebih bagus berbanding pendapatan aktif.


Jika kita melihat kepada proses untuk hasilkan pendapatan pasif dan juga pendapatan aktif, kita akan dapat lihat perbezaan yang sangat ketara.


Isnin, 24 April 2017

Bagaimana memilih produk yang confirm laku untuk dijual secara online?


Bukankah hidup sebagai seorang usahawan akan jadi lebih mudah, sekiranya kita dapat menghidu lebih awal, apakah dia produk yang paling mudah untuk dijual dan confirm laku apabila dipasarkan kelak.


Adakah ianya boleh dilakukan?


Kita kenalpasti, apakah dia produk yang sedang trending dan paling banyak disebut-sebutkan, dan seterusnya kita fokus untuk jual produk itu sahaja!


Bagaimanakah caranya?


Masalah yang kerap kita hadapi ialah, kita mengetahui tentang sesuatu produk agak lambat.


Sebaik-baiknya, kita jual sesuatu produk tu bermula sejak produk tersebut belum trending atau jadi viral. Sebelum ia jadi viral, kita letakkan posisi kita pada satu kedudukan yang selamat dan menyakinkan bakal pembeli.


Kempen pemasaran kita pada waktu itu, fokusnya adalah untuk membina nama baik dan menjenamakan diri.


Kemudian, apabila produk tersebut mula dikenali dan mula trending, kita akan jadi go to place untuk orang ramai mendapatkan produk tersebut.


Persoalannya ialah, adakah terdapat cara, bagaimana untuk kita ketahui apakah dia produk yang bakal jadi viral dan dicari-cari oleh pasaran?


Jawapannya ADA.


Tetapi maklumat seperti ini, bukannya mudah untuk kita perolehi. Maklumat tersebut, mungkin memang dah ada kat depan mata kita, cuma kita je yang tak tau dan tak perasan.


Sebagai contoh, saya suka gunakan laman web ini untuk mengetahui apakah produk yang ada potensi untuk jadi viral.


... jika tak viral sekalipun, saya nak tau apakah dia produk yang pengguna di Malaysia sedang cari sekarang ini.


Sila lihat pada screenshot dibawah ini.


Sekiranya kita perhatikan pada screenshot diatas, kita dapat ketahui bahawa pengguna di Malaysia mencari beberapa barangan, dan barangan yang menduduki Top 5 adalah

1. Milo

2. Fidget Spinner

3. Drypers

4. Power Bank

5. Pendrive


Kita hanya perlu klik pada mana-mana hasil carian yang menarik pada perhatian kita. Contohnya saya nak tahu dengan lebih lanjut, apa benda sebenarnya Fidget Spinner tu. Jadi saya klik situ.


Jumaat, 7 April 2017

Adakah bisnes kat luar sana jatuh sebab Lazada?


Bila bukak laman web Lazada Malaysia, biasanya kempen yang selalu saya akan tengok ialah kempen Best Seller.


Kat bahagian ni, ada macam-macam produk yang dijual dengan harga diskaun.


Ada diskaun yang diberikan tu sangatlah tinggi, sehingga mencecah 90%.


Saya pun tak pasti, sama ada kalau kat kedai-kedai kat luar sana, kita boleh dapat harga murah macam tu ataupun tidak.


Barang yang selalu saya tengok, hmmm Sony Playstation 4.


Kalau kat Lazada, harganya lebih kurang RM1,100


Itupun mungkin boleh dapat lagi murah, kalau kebetulan waktu tu ada promosi ataupun kempen tertentu tengah berjalan.


Contohnya macam sebelum ni, Lazada pernah buat kempen sempena Online Revolution, Birthday, dan macam-macam lagi kempen.


Rabu, 29 Mac 2017

Berjaya guna iklan jenis Carousel Banner untuk promosikan produk Lazada


Yeah! 


Sebelum ini, untuk promosikan produk-produk yang dijual di laman web Lazada Malaysia, saya banyak menggunakan iklan jenis text link. 


Untuk iklan jenis text link, saya hanya gunakan tools yang diberi nama Deeplink Generator. Contoh iklan jenis text link adalah iklan dibawah ini. 

kamera Samsung NX3300

Produk tersebut adalah kamera jenama samsung. Kalau anda tak pernah tengok produk dia macam mana, bolehlah tekan klik pada link diatas, ataupun tengok je gambar dibawah ini.

kamera-samsung-sesuai-rakam-video

Kalau dapatkan kamera ni sekarang, boleh dapat percuma memory card dengan kapasiti storan sebanyak 16GB dan juga akan dapat beg kamera yang awesome


Lagi satu, pembelian anda tu juga akan dilindungi oleh jaminan waranti selama satu tahun oleh Samsung Malaysia. 


Tadi nak cakap pasal iklan jenis carousel banner. 


Isnin, 16 Januari 2017

Ini cara saya dapat duit USD13 dari luar negara


Petang tadi, dalam pukul 1.00 petang, sebelum saya bukak blog-blog saya dan mula menulis dalam tu, saya semak emel dulu. Kemudian saya terpandang satu emel yang dihantar oleh Pay Pal.


"Paypal hantar emel pulak..."


Biasanya kalau PayPal hantar emel ini, satu je benda. Mesti nak dapat duit ini!


Saya pun bukak emel tu dan baca kandungan emel tu dengan tenang. Tajuk emel tu "Monthly Payment from Mobicow!"


Rasa macam tak percaya. Sebabnya baru je beberapa bulan saya join program ini, tak kan dah dapat bayaran pulak? Ini dia emel yang saya terima.


Kalau menurut emel yang saya dapat ni, saya sebenarnya telah menerima bayaran sebanyak USD13.12 dari pihak Mobicow ke akaun Pay Pal saya.


Ok tenang.


Lagipun, ini bukannya kali pertama saya dapat bayaran macam ni dari luar negara. Dalam matawang USD pulak tu.


Saya semak pula akaun Pay Pal saya. Ya, terbukti. Memang bayaran tersebut dah masuk! TERBAIK.


Saya boleh katakan program pengiklanan Mobicow ni merupakan salah satu program pengiklanan terbaik yang saya pernah join. Boleh katakan laju jugak dah dapat hasilnya.


Ini baru bayaran komisen yang PERTAMA. Biasalah... komisen yang pertama biasanya memang macam ni. Jumlahnya tak adalah banyak sangat. In Shaa Allah komisen kedua nanti jumlahnya lebih besar dari yang pertama ni.


Khamis, 12 Januari 2017

Guna nama domain sendiri untuk menulis blog di blogspot


Saya semak baki duit dalam akaun PayPal. Ada beberapa puluh USD dalam tu. Ala... tak banyak pun, tak sebanyak macam yang ada dalam simpanan akaun PayPal anda tu.


Apa nak buat dengan duit dalam akaun PayPal ni ye?


Sebelum ni saya pernah cuba nak guna fund dalam akaun PayPal ni untuk buat pembelian di laman web Lazada Malaysia.

voucher-online-lazada-malaysia

Bila sampai ke peringkat untuk buat pembayaran, saya pun pilih opsyen Pay Pal. Tapi yang saya rasa pelik, bila klik pada Pay Pal fund tersebut tidak menunjukkan sebarang angka. Seolah-olah macam saya tak ada duit langsung dalam akaun Pay Pal tu. 


Jadi, kalau saya nak teruskan juga buat pembayaran melalui akaun Pay Pal, saya perlu pilih opsyen kad kredit ataupun kad debit.

Sabtu, 7 Januari 2017

Membongkar Mitos menambah ketinggian dengan bantuan Supplement


Pernah tak anda rasa seperti kehidupan anda akan berubah jadi lebih baik jika anda lebih tinggi dari sekarang? Cubalah fikirkan apa agaknya perkara baru yang akan berlaku pada anda.


Mungkin kawan-kawan anda dah tak akan panggil anda dengan nama "Si Pendek" atau "Si Ketot" lagi. Mula-mula dengar memang agak lucu. Tapi lama-kelamaan? Benda ni boleh buatkan hubungan antara kawan-kawan jadi renggang. 


Saya masih ingat lagi, waktu saya masih lagi sekolah dulu. Saya rasa pada waktu tu, saya tergolong antara orang yang pendek dalam sekolah. Untuk usia saya (16 tahun), dan ketinggian saya pada ketika itu, saya rasakan macam saya banyak kekurangan!


Masa umur saya 16 tahun saya terpilih untuk menyertai pasukan bola tampar untuk mewakili sekolah dalam sukan peringkat daerah. Tapi masalahnya ialah saya ni tak cukup tinggi, atau dalam kata lain, agak rendah


Sudah tentu, position sebagai spiker sangat tak sesuai untuk saya. Jadi, coach berikan saya kedudukan yang kononnya istimewa untuk orang-orang yang tinggi macam saya ni, iaitu sebagai libero.


Fungsi libero ni lebih kepada benteng pertahanan untuk pasukan bola tampar. Siapa yang main bola tampar ni mungkin tau la kot apa yang saya cuba sampaikan.


Masa tu, saya ada ada ambil supplement dari Jenama Appeton. Kalau ikut iklan produk tu, produk tu boleh tambahkan ketinggian badan. Saya habiskan kesemua lebih kurang 60 tablet dengan harapan ketinggian saya akan bertambah.


Adakah selepas habis 60 tablet tu ketinggian saya bertambah? Saya tak perasan. Mungkin langsung tak bertambah, mungkin ada pertambahan, tapi saya langsung tak perasan.


Baru-baru ni, saya jumpa satu lagi produk tambah ketinggian badan yang menggunakan teknologi Korea yang kononnya mampu membuatkan pengambilnya boleh tambahkan ketinggian badan.


Produk ini diberi nama nama Height Up. Menurut iklan produk ini, (yang kebanyakkannya saya jumpa secara online sahaja) claims yang produk ini 100% Terbukti Berkesan




Saya agak skeptikal dengan produk-produk macam ni. Kalau anda masih ingat lagi, saya ada ceritakan tentang pengalaman saya ambil supplement dari Appeton masa saya sekolah dulu. Pada saya, produk tersebut tidak memberikan kesan yang betul-betul signifikan. 


Jadi, bila ada produk baru yang dikatakan mampu untuk tambahkan ketinggian, saya jadi berminat. Bukan minat apa.. minat nak tau dengan lebih lanjut. 

Rabu, 4 Januari 2017

Belajar menjalankan Bisnes Aiskrim tanpa pergi kursus buat aiskrim


Anda nak buat bisnes ais krim tetapi tak tau macam mana nak mula? Anda nak belajar buat bisnes ais krim tapi tak ada masa nak pergi ke mana-mana kursus buat aiskrim?

kursus-bisnes-aiskrim 
Jangan give up dulu dengan perancangan anda untuk mulakan perniagaan ais krim anda sendiri.


Siapa kata kalau nak belajar buat aiskrim mesti kena datang kursus buat aiskrim? Sebenarnya tak semestinya. Untuk orang yang memang ada masa, kurang sibuk bolehlah ikut jadual kursus yang mungkin tak kena dengan jadual kita.


Kadang-kadang kursus buat ais krim ni dijalankan pada hari biasa. Kalau hari biasa, nak tak nak kita kena ambik cuti pulak.


Kalau kursus buat aiskrim yang dijalankan pada hujung minggu, kita pun belum tentu ada masa. Biasanya pada hujung minggu ni la akan ada banyak majlis kenduri, bercuti bersama keluarga dan sebagainya.


Saya masih ingat lagi, satu masa dulu, saya betul-betul teringin nak belajar macam mana cara nak buat bisnes secara online. Saya follow beberapa orang tenaga pengajar yang juga internet marketer. Saya tahu mereka ada buat bengkel dan juga kursus online marketing yang saya boleh join.


Masalahnya...


Waktu tu, sekitar tahun 2009 - 2010 saya masih lagi belajar di UiTM Shah Alam. Jadual kursus memang tak kena dengan masa saya sebagai seorang pelajar. Waktu tu, saya juga aktif dalam aktiviti dan persatuan. Jadi memang sibuk.


Kemudian, bila ada masa untuk pergi kursus saya sedar satu perkara. Kos atau Yuran untuk sertai kursus AGAK TINGGI. Saya manalah ada duit.


Maka nak tak nak, saya perlu cari alternatif.


Pada waktu tu, satu-satunya sumber untuk saya belajar adalah dengan merujuk panduan dan juga E-Book yang dihasilkan mengenai topik yang saya nak belajar tu.    


Dulu kebanyakkan e-book yang ada dipasaran berkisarkan tentang panduan nak buat duit online sahaja. Sama ada panduan nak buat duit dengan affiliate, panduan buat duit dengan blog, dan sebagainya.


Cara jual barang di mudah.my tanpa bayaran?


Pada asasnya, peniaga yang nak iklankan sebarang perniagaan, produk ataupun servis di laman web mudah.MY memang tidak dikenakan sebarang bayaran.

cara-buat-duit-di-mudah-my
Malahan jika anda buka laman web mudah.my anda akan nampak satu ayat iaitu "POST FREE ADD - Sell Your Stuff"


Boleh juga lihat pada screenshot diatas.


Akan tetapi, memandangkan ada TERLALU RAMAI peniaga yang menggunakan servis ini untuk mengiklankan produk mereka, maka anda perlu siap sedia berhadapan dengan hakikat yang iklan anda akan tenggelam berbanding iklan peniaga-peniaga lain.


Jika produk yang anda jual, SAMA dengan produk yang orang lain jual, maka iklan anda akan bersaing sesama sendiri dengan penjual lain yang ada di mudah.my


Kebiasaannya iklan yang baru akan menggantikan iklan yang lama yang ada di mudah.my


Contohnya pagi ini anda buat iklan di mudah.my. Iklan anda akan berada di kedudukan yang paling atas.

Kerja yang sesuai untuk Lepasan SPM?


Soalan "apa dia kerja yang sesuai untuk lepasan SPM" muncul bertalu-talu di blog saya. Ini tandanya makin hari makin ramai adik-adik yang baru habis SPM mula resah tentang masa depan masing-masing.


Nak kerja atau sambung belajar?


Kalau memang betul-betul tak mampu dari segi kewangan, dah cuba semua saluran untuk dapatkan dana pendidikan, barulah pilih untuk kerja. Bila dah dapat kerja tu pulak, jangan leka! Asingkan duit untuk tujuan pendidikan.

kerja-apa-lepas-spm 

Anggaplah kerja yang ada tu adalah sebagai usaha untuk kumpul duit bagi sambung pengajian. Jangan berhenti setakat SPM. Jangan berhenti setakat disitu.


Buat masa ni, saya sendiri tak jumpa lagi orang yang betul-betul cerdik hanya berbekalkan sijil SPM sahaja.

Selasa, 3 Januari 2017

Bina Perniagaan Online Yang Menguntungkan dengan tips ini


Bagaimana cara untuk bina perniagaan online yang menguntungkan? Kita hidup dalam keadaan ekonomi yang sangat mencabar. Tahun 2017 diramalkan sebagai tahun yang sangat mencabar.

kedudukan-masalah-ekonomi-tahun-2017

Malahan, kalau kita baca laporan akhbar Sinar Harian bertarikh 1 Januari 2017, Kos sara hidup 2017 dijangka meningkat. Ya, ini bukanlah berita baik dan bukannya satu topik yang menarik untuk mulakan tahun 2017.


Hanya bergantung kepada satu sumber pendapatan semata-mata pastinya tak cukup. Bagi yang bekerja, sama ada yang bekerja makan gaji mahupun bekerja sendiri, perlu fikirkan cara lain untuk tambah pendapatan.


Jika anda merancang untuk mulakan bisnes online anda sendiri, sekarang adalah masa yang tepat. Jadi kat sini, saya ingin kongsikan kepada anda beberapa tips yang anda boleh ikuti untuk membina perniagaan online anda yang pertama.  

Apa beza antara blogger baru dengan blogger lama?


Anda blogger baru? ... atau anda merupakan blogger lama? Ada beza ke antara blogger baru dengan blogger lama?


Saya mula menulis di blog ni sejak dari tahun 2009. Masa tu saya masih lagi dalam peringkat percubaan dan eksperimen.


Bila ada orang kata, dengan blog kita boleh buat duit, saya jadi skeptikal. Tak tercapai dek akal, macam mana dengan menulis blog boleh buat duit pulak?


Disebabkan konsep buat duit dengan blog ni nampak begitu mudah, jadi saya ambik pendekatan dan keputusan untuk cuba sendiri. Sepanjang tempoh tu, ada yang saya berjaya dan ada juga yang saya gagal. Jujurnya saya rasa ada banyak pengalaman yang saya gagal berbanding pengalaman saya berjaya.


Of course saya akan cerita pengalaman yang berjaya je. Pengalaman gagal bukannya tak ada. Malahan mungkin terlalu banyak dan terlalu memalukan untuk diceritakan.


Kalau ada pembaca yang nak baca tentang pengalaman kejayaan saya buat duit dengan blog, saya rasa anda patut baca artikel yang saya tulis bertajuk "Pengalaman buat duit dengan Lazada sepanjang tahun 2016".


Artikel tersebut menceritakan kisah kejayaan saya buat duit dengan Lazada. Ala... tak ada la banyak sangat. Ada la dalam beberapa ratus setiap bulan.

cara-jadi-blogger-popular


Ok...


Kembali ke topik asal. Anda blogger baru atau blogger lama?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...