Pearl Harbor Mengajar Blogger Baru Untuk Berfikir Luar Kotak

Keadaan pada pagi tu memang lain daripada biasa. Suasana tegang sememangnya menyelebungi segenap pelusuk kawasan pelabuhan, dimana letaknya armada kapal Tentera Laut milik America. Beberapa jam yang lepas, pasukan pemecah kod dari code breaker division telah pun berjaya memecahkan kod amaran yang dihantar oleh Tokyo kepada kedutaan Jepun di Washington.

“We don’t want to have peace anymore.. We want WAR”

Tentera America sememangnya dalam keadaan berjaga-jaga, persediaan menghadapi ancaman dari Jepun mula dilaksanakan.. Cuma masalahnya, dimana lokasi akan dijadikan target serangan masih lagi menjadi persoalan.

Jam 06.51 December 7, 1941 serangan pertama yang terdiri daripada 3 gelombang serangan telah dilancarkan. Akhirnya, Jepun telah pun mendedahkan target sebenar serangan mereka.. iaitu armada kapal America di Kepulauan Pasifik, Pearl Harbor.

Seriously, tak ada siapa yang menjangkakan Jepun akan bertindak menyerang Armada kapal paling kuat milik America. Bila-bila masa pasti Jepun akan mudah untuk dikalahkan. Tapi tidak.. dengan semangat yang kental, dan berbekal semangat ‘kamikaze’, walau sekuat mana pun musuh, kemenangan tetap berpihak pada pasukan Jepun.

Tujuan utama serangan dilancarkan.. tak lain untuk meruntuhkan dan melumpuhkan barisan ketenteraan pihak Amerika supaya misi penjajahan yang bakal dilaksanakan oleh Jepun ke Manchuria dan Tanah Melayu dapat berjalan dengan lancar tanpa ada sebarang gangguan dari pihak ketenteraan America.

Selain itu, meruntukan moral tentera America juga menjadi sebab lain serangan dilaksanakan. Mesej yang cuba disampaikan adalah jelas.

“Saya bukan lemah, dan saya mampu untuk musnahkan kamu. Jangan sekali-kali kamu pandang rendah pada saya”

Kesudahan cerita diatas aku pasti, 90% daripada pembaca yang singgah ke blog aku ni sedia maklum apa yang berlaku seterusnya.

Saban hari, aku percaya akan lahir bermacam-macam jenis blog baru ke alam maya ini. Setiap satu dengan kelebihan yang tersendiri. Apa yang membezakan antara seorang top blogger, dengan seorang newcomer adalah dari kuasa dan pengaruh. Kuasa blog lama memang tak dinafikan lebih kuat berkali-kali ganda daripada blog-blog baru. Dari segi kedudukan di search engine, backlinks, dan juga SEO nya.. semuanya lebih baik.

Begitu jugak dengan pengaruh, semakin lama dalam industry blogging, pastinya semakin ramai bilangan followers atau pun pembaca setia.

Adakah seorang blogger newbie itu mampu untuk mengatasi expert blogger?

Untuk ni, aku memilih untuk menjadi seorang yang optimis, dan akan aku jawab sebagai BOLEH.

Newcomer pasti akan boleh mengatasi expert blogger.

Biarlah entry ini aku jadikan sebagai teaser untuk aku dedahkan bagaimana seorang newbie atau newcomer dalam blogging dapat dan mampu untuk mengatasi blogger-blogger lain yang lebih expert.

********************************************************************

********************************************************************

Popularity: 1% [?]

Share/Save/Bookmark

25 Responses to Pearl Harbor Mengajar Blogger Baru Untuk Berfikir Luar Kotak

  1. lowongan kerja October 5, 2010 at 11:52 pm #

    nasehat yang bagus.. betul tu.. mesti berpikir out of the box.
    lowongan kerja baru-baru ni tulis pasal..Industrial Engineering Staff Vacancy Balaraja TangerangMy ComLuv Profile

    • sabree October 6, 2010 at 12:47 am #

      Baru mau belajar ni untuk berfikir luar kotak :p

  2. sangilapi October 6, 2010 at 1:48 am #

    test komen :) ….selalu tak lepas :(
    sangilapi baru-baru ni tulis pasal..gangguanMy ComLuv Profile

    • sabree October 6, 2010 at 2:02 am #

      tak lepas? kenapa pulak

  3. miziology October 6, 2010 at 2:55 pm #

    yang penting usaha dan mesti ada tindakkan :)
    miziology baru-baru ni tulis pasal..Freelancer DadMy ComLuv Profile

    • sabree October 7, 2010 at 12:20 am #

      Action speaks louder, baru boleh berjaya

  4. donny October 6, 2010 at 9:06 pm #

    akupun newbie.. kena ada semangat dan usaha..baru boleh berjaya

    • sabree October 7, 2010 at 12:17 am #

      yeah setuju

  5. zik October 7, 2010 at 2:03 am #

    boleh aja….. :-)
    zik baru-baru ni tulis pasal..Konvokesyen Unikl kali ke 7 part1My ComLuv Profile

  6. Bro Framestone October 7, 2010 at 9:44 am #

    ada je blogger bom.. 2-3 bulan baru berblog.. memeltup mengalahkan blogger yang sedia ada n meletakkan diri di kalangan blogger popular

    • sabree October 7, 2010 at 1:17 pm #

      entah ape rahsia yang dia guna eyh

  7. syahrilhafiz October 7, 2010 at 11:08 am #

    akan buat yang terbaik
    yeah!!!!
    syahrilhafiz baru-baru ni tulis pasal..Ubuntu dan BiologiMy ComLuv Profile

    • sabree October 7, 2010 at 1:18 pm #

      Good luck syahril

  8. Sir Marcello October 7, 2010 at 12:27 pm #

    aku suka entry nie!! ada sejarah dan dikaitkan pula dengan blogspehere…thumbs up!
    Sir Marcello baru-baru ni tulis pasal..Pramugari TerlampauMy ComLuv Profile

    • sabree October 7, 2010 at 1:35 pm #

      Dah lama nak tulis pasal sejarah asyik pending je

  9. dedoku October 8, 2010 at 11:39 am #

    oh yeahhh!! semangat2x heheh :)
    dedoku baru-baru ni tulis pasal..Cara Lock Folder dengan KAKA softwareMy ComLuv Profile

  10. en_me October 11, 2010 at 5:51 am #

    tp jepun teww kalah juger akhirnyer kanns.. uhuhu
    en_me baru-baru ni tulis pasal..Tun Mahathir pun ada di MelbourneMy ComLuv Profile

    • sabree October 11, 2010 at 2:45 pm #

      Hiroshima dengan Nagasaki kena bom.. Diorang main tipu, pergi serang civilian. Tak boleh la macam tu sepatutnya. Yang berperang askar, lawan lah askar, ni pergi serang orang awam

  11. khairolghani October 12, 2010 at 2:47 pm #

    pada aku,tak de istilah blogger expert dan newbie..sebab semua pun dalam proses belajar..yg dah pro,belum tentu dia tahu apa yg newbie tahu..

    yg penting kena terus belajar dan belajar..jangan lupa nak beramal pulak bila dah habis belajar..
    khairolghani baru-baru ni tulis pasal..buffered earning untuk khairolghanicomMy ComLuv Profile

  12. catzer October 16, 2010 at 8:07 pm #

    depend apa target masing2 dlm dunia blogging. mcm aku mmg aku minat nak bercerita dan ada masa aku akan karang sepuas-puasnya..tak pyh tiru sesiapa kalau nak jadi blogger yg tegar, just be yourself dan kurangkan menulis mcm korang tu bagus sgt..sbb pembaca bukan baca biography sgt yg penting isi mesti mantap dan padat!
    catzer baru-baru ni tulis pasal..Oh Hujung TahunMy ComLuv Profile

  13. titan October 21, 2010 at 12:46 am #

    setuju. Sangat bersetuju.
    titan baru-baru ni tulis pasal..Komisen kedua dari InnityMy ComLuv Profile

  14. Hadi Rofiee November 4, 2010 at 8:05 pm #

    Salam. Artikel yang bagus. Saya sukakannya. Ya Boleh. :-)

    • sabree November 4, 2010 at 11:04 pm #

      terima kasih hadi

  15. fendidahada November 8, 2010 at 2:42 pm #

    saya pun newbie…
    fendidahada baru-baru ni tulis pasal..Lajukan internet dengan OpenDNSMy ComLuv Profile

Leave a Reply

CommentLuv Enabled