Sabtu, 10 Ogos 2019

Teringin nak jadi Personal Shopper untuk Ikea?


Nama Ikea bukanlah satu jenama yang asing di negara kita. 


Sebut sahaja nama Ikea, pasti terbayang menu meatball, pelbagai kelengkapan pejabat, perabot, set meja makan, set bilik tidur dan macam-macam lagi.


Sekarang ini dekat negara kita dah mula ada banyak cawangan Ikea yang dibuka. Boleh jadi sekarang ini dekat rumah anda, sekurang-kurangnya ada satu produk keluaran Ikea. 


Saya tertarik untuk eksplore satu topik yang berkaitan dengan Ikea. 


Ya, macam mana nak buat duit dengan Ikea? Ada idea? 


Pernah layari laman web Ikea? 


Bagi yang tak tau, atau terlepas pandang ke... Ikea ni ada laman web dia sendiri. 


Anda boleh layari https://www.ikea.com/my/en/


Menerusi laman web Ikea ini juga, anda boleh lihat senarai produk, ada katalog, ada cadangan untuk dekorasi, kalau nak buat tempahan produk juga boleh. 


Namun begitu, saya beberapa kali nampak ada produk Ikea yang dijual di laman web selain Ikea. 


Contohnya, di laman web Lazada


Tak percaya? Boleh ke pautan ini untuk lihat barangan Ikea yang dijual di Lazada. 


Dari segi harga, sudah tentu ada perbezaannya. 


Boleh dapat dengan harga yang lebih murah kalau beli terus di Ikea, tapi nak jugak beli dekat laman web lain. 


Kenapa ya? 


Rabu, 6 Mac 2019

Tahun baru wajib ada sumber pendapatan baru!


Kalau setiap tahun, kita wujudkan satu sumber pendapatan yang baru, dalam masa 10 tahun, berapakah sumber pendapatan yang patut kita miliki


Jawapannya mudah sahaja. 


10 sumber pendapatan. 


Proses untuk menghasilkan sumber pendapatan, adalah satu proses yang berterusan. Kalau pada 10 tahun yang lalu, anda masih lagi seorang pelajar mungkin pada waktu tu anda masih belum ada sebarang pendapatan. 


Untuk situasi anda yang unik tu, kita fokus ke hadapan. 


10 tahun dari sekarang, sepatutnya anda sudah mempunyai sekurang-kurangnya 10 punca pendapatan. 


Tahun 2019, saya mensasarkan pendapatan dari dua sumber yang baru. Pertama, adalah menerusi program pengiklanan dari syarikat luar negara iaitu Chitika dan satu lagi menerusi aktiviti jualan produk di laman web Shopee.


Kedua-duanya masih belum mendatangkan sebarang hasil. 


Saya nak mula cerita tentang bisnes di Shopee terlebih dahulu. Daripada kajian dan pembacaan yang saya lakukan, terdapat satu cara yang cukup mudah untuk buat duit di laman web Shopee. 


Jumaat, 1 Mac 2019

Pengalaman menyelesaikan masalah kutu kucing yang banyak di rumah


Lebih kurang 5 bulan dah berlalu, sejak rumah saya diserang dengan kutu kucing. 


Kutu-kutu ini pada awalnya hanya terdapat pada badan kucing sahaja. Tapi lama-kelamaan ia membiak dan jadi makin banyak, sehingga boleh nampak kelibat kutu-kutu ini semua atas lantai. 


Sewaktu kutu ini cuma berada pada badan kucing sahaja, saya akan sikat bulu-bulu kucing ini semua menggunakan sikat kutu. 


 
Setiap kali sikat, bolehlah dapat dalam dua atau tiga ekor kutu. Kutu yang berjaya disikat keluar tu pula, saya akan cepat-cepat masukkan dalam bekas yang saya telah isi dengan air. 


Kalau nak bunuh kutu tersebut sambil sikat, memang tak sempat. Jadi apa yang saya boleh buat adalah lemaskan kutu-kutu tersebut dalam bekas berisi air


Untuk memudahkan kutu jatuh terus ke dasar bekas, letak sedikit air sabun pada permukaan air. Semasa kutu meronta-ronta cuba nak keluar dari bekas air, dia akan terus tenggelam ke dasar. 


Ahad, 24 Februari 2019

Kerja Part Time tanpa modal menulis artikel promosi untuk usahawan


Bukan semua orang ada bakat untuk menulis artikel. 


Bagi mereka yang lahir-lahir memang dah ada bakat untuk menulis tu pula, kadang-kadang mereka ni ada masalah lain seperti tak ada masa nak menghasilkan artikel dan jadi penulis. 


Letakkan diri anda sebagai seorang usahawan yang menjalankan bisnes secara online. 


Aktiviti harian anda, penuh dengan komitmen kerja seperti mendapatkan pelanggan baru, menerima tempahan, melayan pertanyaan pelanggan, memberi khidmat selepas jualan, menambahkan stok produk, menguruskan hal-ehwal berkaitan dengan kewangan dan macam-macam lagi. 

 

Saya kenal, ada banyak usahawan yang memang tak ada masa untuk menulis artikel dan menghasilkan konten-konten yang relevan dan menarik untuk bisnes miliknya. 


Bukannya mereka ini tak tahu, dengan menggunakan strategi content marketing, ia boleh dijadikan strategi pemasaran jangka masa panjang untuk bisnes yang sedang dijalankan. 


Ahad, 17 Februari 2019

Kotak simpanan serbaguna untuk pelbagai jenis barang


Setiap kali bila pergi ke pasaraya besar, sama ada Giant, Aeon, ataupun Tesco, saya suka singgah ke bahagian yang menjual kotak penyimpanan serba guna ataupun storage box. 


Kalau kebetulan harganya within budget, memang saya akan beli. Ada ke yang tak tau saya sedang cerita pasal kotak apa? 


Ini gambar produk tersebut. 

 
Kotak penyimpanan seperti ini, didatangkan dengan pelbagai jenis dan pilihan saiz. 


Ada design yang beroda, untuk memudahkan kita alihkan kotak tersebut. Kalau kita isi barang yang banyak, akan membuatkan kotak ini jadi agak berat. So kalau ada roda, senangla nak tukar-tukar tempat letak kotak ini nanti.  


Semasa saya pindah rumah dulu, saya ada beli beberapa kotak penyimpanan seperti ini. 


Isnin, 10 Disember 2018

Cabaran mencari pembekal untuk bisnes di Shopee


Apakah dia cabaran yang perlu dihadapi oleh para usahawan baru yang ingin menceburkan diri dalam bisnes di shopee?



Saya rasa kalau nak diikutkan memang banyak cabaran yang bakal kita hadapi. Itu merupakan satu perkara lumrah dalam dunia perniagaan.  


Kali ini saya akan cerita tentang cabaran yang mungkin paling besar dan yang paling utama yang bakal kita hadapi.


Apa yang saya maksudkan adalah cabaran untuk memilih seseorang yang boleh kita percayai untuk kita jadikan sebagai pembekal bagi perniagaan kita.


Selasa, 4 Disember 2018

Bisnes jual aiskrim di kedai runcit


Aiskrim. 

 

Aiskrim adalah satu barang yang wajib jual di kedai runcit. Anda pernah jumpa kedai runcit yang tak jual aiskrim?


Saya pernah jumpa kedai runcit yang macam itu. 


Itulah kedai runcit saya sendiri. Waktu tu, masih baru lagi dalam menjalankan bisnes kedai runcit. 


Modal pun tak begitu banyak. Jadi pada peringkat permulaan, memang tak dapat nak sediakan peti ais untuk jual aiskrim. 


Tapi lama kelamaan, bila dah makin ramai pelanggan yang datang ke kedai, dan ramai pula yang tanya bila nak jual aiskrim, akhirnya kami ikhtiarkan juga untuk mula jual aiskrim. 


Kami deal dengan syarikat aiskrim, kalau tak silap Wall's Ice Cream. Mereka berikan kami peti dan ais krim tu kita kena beli.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...