Ahad, 17 Februari 2019

Kotak simpanan serbaguna untuk pelbagai jenis barang


Setiap kali bila pergi ke pasaraya besar, sama ada Giant, Aeon, ataupun Tesco, saya suka singgah ke bahagian yang menjual kotak penyimpanan serba guna ataupun storage box. 


Kalau kebetulan harganya within budget, memang saya akan beli. Ada ke yang tak tau saya sedang cerita pasal kotak apa? 


Ini gambar produk tersebut. 

 
Kotak penyimpanan seperti ini, didatangkan dengan pelbagai jenis dan pilihan saiz. 


Ada design yang beroda, untuk memudahkan kita alihkan kotak tersebut. Kalau kita isi barang yang banyak, akan membuatkan kotak ini jadi agak berat. So kalau ada roda, senangla nak tukar-tukar tempat letak kotak ini nanti.  


Semasa saya pindah rumah dulu, saya ada beli beberapa kotak penyimpanan seperti ini. 


Isnin, 10 Disember 2018

Cabaran mencari pembekal untuk bisnes di Shopee


Apakah dia cabaran yang perlu dihadapi oleh para usahawan baru yang ingin menceburkan diri dalam bisnes di shopee?



Saya rasa kalau nak diikutkan memang banyak cabaran yang bakal kita hadapi. Itu merupakan satu perkara lumrah dalam dunia perniagaan.  


Kali ini saya akan cerita tentang cabaran yang mungkin paling besar dan yang paling utama yang bakal kita hadapi.


Apa yang saya maksudkan adalah cabaran untuk memilih seseorang yang boleh kita percayai untuk kita jadikan sebagai pembekal bagi perniagaan kita.


Selasa, 4 Disember 2018

Bisnes jual aiskrim di kedai runcit


Aiskrim. 

 

Aiskrim adalah satu barang yang wajib jual di kedai runcit. Anda pernah jumpa kedai runcit yang tak jual aiskrim?


Saya pernah jumpa kedai runcit yang macam itu. 


Itulah kedai runcit saya sendiri. Waktu tu, masih baru lagi dalam menjalankan bisnes kedai runcit. 


Modal pun tak begitu banyak. Jadi pada peringkat permulaan, memang tak dapat nak sediakan peti ais untuk jual aiskrim. 


Tapi lama kelamaan, bila dah makin ramai pelanggan yang datang ke kedai, dan ramai pula yang tanya bila nak jual aiskrim, akhirnya kami ikhtiarkan juga untuk mula jual aiskrim. 


Kami deal dengan syarikat aiskrim, kalau tak silap Wall's Ice Cream. Mereka berikan kami peti dan ais krim tu kita kena beli.


Isnin, 3 Disember 2018

Adakah kerja dari rumah sesuai untuk anda?


Bagaimana kita boleh mengetahui sama ada bekerja dari rumah adalah baik dan sesuai untuk kita atau sebaliknya? 


Saya berpendapat kerja dari rumah ini, bukan untuk semua orang


Ada orang memang sesuai dan mungkin kita boleh katakan dia memang dilahirkan untuk bekerja sendiri dari rumah. Sama ada dia bermula sebagai seorang yang berstatus self-employed atau terus jadi business person


Apa beza antara dua ni, iaitu self-employed dengan business person? 



Saya punya pendapat la kan, bezanya adalah sama ada mereka ini ada modal untuk menjalankan operasi mereka ataupun tidak. Jika ada modal tapi tak banyak, ataupun memang tak ada modal, dia akan bermula sebagai seorang yang self-employed atau bekerja sendiri. 


Jumaat, 30 November 2018

Siarkan iklan bidvertiser dalam blog - bagus ke?



Program pengiklanan Bidvertiser ini merupakan satu alternatif bagi program pengiklanan Google Adsense.


Rupa-rupanya saya dah sertai program ini sejak dari tahun 2014 lagi. 


Memandangkan saya jarang-jarang dapat payment dari program ini, justeru saya tak begitu beri perhatian kepada program ini. 


Pada masa yang sama, saya masih ada banyak lagi program pengiklanan yang saya sertai bagi menghasilkan pendapatan diinternet. 


Kalau melihat kepada trend sekarang ini, saya dapati prestasi pendapatan yang berjaya saya hasilkan menerusi program pengiklanan seperti semakin merosot saban hari. 

 
Saya berpendapat mungkin ia disebabkan oleh trend perniagaan yang dijalankan oleh syarikat-syarikat besar sekarang ini, yang mula menggunakan media sosial untuk mendekati para pelanggan sasaran mereka. 


Khamis, 29 November 2018

Shopping barang lebih jimat dengan laman web Shopee


Serius! Laman web shopee ni memang boleh lawan Lazada dari segi harga! 


Walaupun usia Shopee dekat negara kita ni masih boleh dikatakan agak muda, tapi saya rasa website ini ada masa depan yang sangat cerah! 

 

Saya juga sudah beberapa kali membuat pembelian barangan melalui laman web shopee. 


Satu perkara yang anda patut tahu mengenai laman web Shopee ini ialah, kita bukan sahaja boleh jadi pembeli, malahan kita juga boleh jadi penjual di laman web Shopee


Bila dah mula menjual di laman web Shopee, bermakna sekarang kita dah tak perlu susah payah nak setup website ecommerce kita sendiri. Upload sahaja gambar-gambar produk yang kita nak jual secara online itu melalui platform shopee. 


Khamis, 22 November 2018

Macam mana nak buat iklan kalau FB dah kena block?


Masalah FB kena block, sebab terlalu banyak sangat buat iklan. Iklan tu dah jadi macam SPAM. 


Dalam sehari, sampai beribu-ribu iklan yang dihasilkan. Maklumlah, buat iklan guna software atau apps. Software ni pula akan buat kerja copy paste iklan pada group yang pernah disertai. 


Memang tak terasa penatnya. 


Buka software tu, seterusnya biarkan software bekerja dengan sendirinya. 


Tau-tau kita punya iklan dah tersebar dekat berpuluh-puluh group yang kita join. 


Saya tidak menaruh harapan dan kepercayaan terhadap software seperti ini. Pada saya, penggunaan software seperti ini sangatlah berisiko. 


Salah satu kesan negatifnya ialah, kita akan mula dihalang dan disekat untuk buat sebarang posting di group yang kita join. Sekatan ini mungkin terjadi disebabkan pemilik group yang banned posting kita. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...