Selasa, 4 Disember 2018

Bisnes jual aiskrim di kedai runcit


Aiskrim. 

 

Aiskrim adalah satu barang yang wajib jual di kedai runcit. Anda pernah jumpa kedai runcit yang tak jual aiskrim?


Saya pernah jumpa kedai runcit yang macam itu. 


Itulah kedai runcit saya sendiri. Waktu tu, masih baru lagi dalam menjalankan bisnes kedai runcit. 


Modal pun tak begitu banyak. Jadi pada peringkat permulaan, memang tak dapat nak sediakan peti ais untuk jual aiskrim. 


Tapi lama kelamaan, bila dah makin ramai pelanggan yang datang ke kedai, dan ramai pula yang tanya bila nak jual aiskrim, akhirnya kami ikhtiarkan juga untuk mula jual aiskrim. 


Kami deal dengan syarikat aiskrim, kalau tak silap Wall's Ice Cream. Mereka berikan kami peti dan ais krim tu kita kena beli.


Isnin, 3 Disember 2018

Adakah kerja dari rumah sesuai untuk anda?


Bagaimana kita boleh mengetahui sama ada bekerja dari rumah adalah baik dan sesuai untuk kita atau sebaliknya? 


Saya berpendapat kerja dari rumah ini, bukan untuk semua orang


Ada orang memang sesuai dan mungkin kita boleh katakan dia memang dilahirkan untuk bekerja sendiri dari rumah. Sama ada dia bermula sebagai seorang yang berstatus self-employed atau terus jadi business person


Apa beza antara dua ni, iaitu self-employed dengan business person? 



Saya punya pendapat la kan, bezanya adalah sama ada mereka ini ada modal untuk menjalankan operasi mereka ataupun tidak. Jika ada modal tapi tak banyak, ataupun memang tak ada modal, dia akan bermula sebagai seorang yang self-employed atau bekerja sendiri. 


Jumaat, 30 November 2018

Siarkan iklan bidvertiser dalam blog - bagus ke?



Program pengiklanan Bidvertiser ini merupakan satu alternatif bagi program pengiklanan Google Adsense.


Rupa-rupanya saya dah sertai program ini sejak dari tahun 2014 lagi. 


Memandangkan saya jarang-jarang dapat payment dari program ini, justeru saya tak begitu beri perhatian kepada program ini. 


Pada masa yang sama, saya masih ada banyak lagi program pengiklanan yang saya sertai bagi menghasilkan pendapatan diinternet. 


Kalau melihat kepada trend sekarang ini, saya dapati prestasi pendapatan yang berjaya saya hasilkan menerusi program pengiklanan seperti semakin merosot saban hari. 

 
Saya berpendapat mungkin ia disebabkan oleh trend perniagaan yang dijalankan oleh syarikat-syarikat besar sekarang ini, yang mula menggunakan media sosial untuk mendekati para pelanggan sasaran mereka. 


Khamis, 29 November 2018

Shopping barang lebih jimat dengan laman web Shopee


Serius! Laman web shopee ni memang boleh lawan Lazada dari segi harga! 


Walaupun usia Shopee dekat negara kita ni masih boleh dikatakan agak muda, tapi saya rasa website ini ada masa depan yang sangat cerah! 

 

Saya juga sudah beberapa kali membuat pembelian barangan melalui laman web shopee. 


Satu perkara yang anda patut tahu mengenai laman web Shopee ini ialah, kita bukan sahaja boleh jadi pembeli, malahan kita juga boleh jadi penjual di laman web Shopee


Bila dah mula menjual di laman web Shopee, bermakna sekarang kita dah tak perlu susah payah nak setup website ecommerce kita sendiri. Upload sahaja gambar-gambar produk yang kita nak jual secara online itu melalui platform shopee. 


Khamis, 22 November 2018

Macam mana nak buat iklan kalau FB dah kena block?


Masalah FB kena block, sebab terlalu banyak sangat buat iklan. Iklan tu dah jadi macam SPAM. 


Dalam sehari, sampai beribu-ribu iklan yang dihasilkan. Maklumlah, buat iklan guna software atau apps. Software ni pula akan buat kerja copy paste iklan pada group yang pernah disertai. 


Memang tak terasa penatnya. 


Buka software tu, seterusnya biarkan software bekerja dengan sendirinya. 


Tau-tau kita punya iklan dah tersebar dekat berpuluh-puluh group yang kita join. 


Saya tidak menaruh harapan dan kepercayaan terhadap software seperti ini. Pada saya, penggunaan software seperti ini sangatlah berisiko. 


Salah satu kesan negatifnya ialah, kita akan mula dihalang dan disekat untuk buat sebarang posting di group yang kita join. Sekatan ini mungkin terjadi disebabkan pemilik group yang banned posting kita. 

Rabu, 14 November 2018

Cara saya bantu kawan yang ada masalah duit


Saya cuba membantu seberapa banyak yang boleh, kawan-kawan yang dalam kesusahan dan yang ada masalah kewangan. 


Macam mana cara saya nak bantu kawan yang ada masalah kewangan? Adakah dengan memberi dia pinjaman duit? 


Sudah tentulah jawapannya tidak mungkin. 


Saya juga tak banyak duit. Sebelum mampu nak hulur duit dekat orang lain, untuk kegunaan sendiri pun kadang-kadang tak lepas. 


Ada hutang yang saya terlepas pandang. Tak berjaya nak bayar. Bukannya sengaja tak nak bayar, tapi memang tak ada lebihan duit untuk bayar hutang tu. 


Maka jadilah ia makin panjang, masa yang diperlukan untuk bayar dan selesaikan hutang-hutang tersebut. 


Niat untuk selesaikan hutang-hutang yang ada, tak pernah saya padamkan. Malahan saya sebenarnya berusaha lebih kuat dari sebelum ini, sebab nak fokus kepada bayar hutang.


Cuma yang agak menyedihkan, apabila terkadang tu usaha yang kita berikan masih tak cukup atau tak berhasil. Tak apalah, yang itu mungkin kita boleh anggap yang rezeki masih belum menyebelahi diri ini. 


Jadi, macam mana saya bantu kawan-kawan yang ada masalah duit? 

Oleh sebab saya tak mampu nak bantu dengan memberi wang ringgit, jadi saya cuba bantu dengan cara yang saya mampu lakukan. 

 

Saya kan ada blog.  


Saya juga tawarkan servis penulisan artikel advertorial melalui blog saya. In Shaa Allah, siapa yang ambil servis iklan dari saya, akan dapat jualan yang berpunca dari blog saya. 


Isnin, 12 November 2018

Diari kehidupan seorang Internet Marketer


Apa yang kita boleh pelajari, daripada rutin harian seorang individu yang bergelar Internet Marketer

 

Hari ini semua orang adalah Internet Marketer. 


Kalau anda pernah menggunakan mana-mana akaun social media, untuk memberitahu mahupun bercerita tentang sesuatu produk atau pun servis, maka anda sebenarnya telah melakukan kerja-kerja pemasaran. 


Sama ada anda sedar atau pun tidak, anda sebenarnya telah menggunakan internet sebagai satu kaedah untuk menjalankan pemasaran. 


Satu masa dulu, setiap kali kita sebutkan tentang Internet Marketer, ia lebih cocok dengan individu yang menggunakan kaedah pemasaran menggunakan platform seperti laman web atau pun pemasaran melalui emel. 


Tapi kini, kita berada dalam zaman media sosial. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...