Khamis, 27 September 2018

Masa bekerja yang ideal


Waktu paling seronok untuk bekerja, bagi saya adalah pada lewat malam. Malam tu, tak ada lah malam sangat. 


Lebih kurang atas pukul 12 macam tu pun ok. Saya dapati, daya kreativiti, tenaga dan semangat saya nak bekerja sangat membuak-buak pada waktu tu. 


Dulu, saya tak perlu risau nak kena drive jauh-jauh awal pagi, jadi saya rasa tak ada masalah kalau nak tidur jam 3 pagi atau 4 pagi sekalipun. 


Sekarang ini, sejak beberapa bulan yang lepas, jadual saya mula berubah. Dulu setiap pagi, saya cuma perlu drive sejauh lebih kurang 4 atau 5 km sahaja. 


Dari rumah ke stesen LRT. 


Tapi tak lama lepas tu, ada yang demand, mintak saya hantar sampai ke ofis. Maka perjalanan bertambah, dari hanya 4 atau 5 km, menjadi 23 km atau mungkin lebih. 


Ahad, 1 Julai 2018

Jam tangan jenama Casio dengan fungsi Step Tracker


Saya pernah ada hasrat nak dapatkan sekurang-kurangnya satu peranti yang boleh digunakan untuk menyukat, berapa banyak jumlah langkah yang saya dah buat dalam satu-satu masa. 


Sebelum ni, saya jatuh hati dengan gadget Xiaomi Mi Band 2 ini. 

Saya rasa lah kan... bila ada peranti macam ini, secara tak langsung, ia akan buatkan saya rasa lebih semangat nak lakukan aktiviti senaman ringan seperti berjalan kaki. 


Saya banyak juga berjalan, cuma tak tau, berapa banyak langkah yang dah dilakukan dalam sehari. Mungkin, dengan adanya peranti macam Xiaomi Mi Band 2 keluaran Xiaomi ini, ia dapat memberi saya lebih motivasi untuk jaga kesihatan.  


Khamis, 28 Jun 2018

Soalan yang sering ditanyakan apabila mula kerja dari rumah


Awal pagi, kemas rumah. Bersihkan apa-apa yang patut. 


Sampah yang ada, kumpulkan dan masukkan dalam satu beg, lepas tu bawak pergi buang dekat tempat pembuangan sampah yang disediakan. 


Bila nak pergi buang sampah ni... kadang-kadang akan terserempak dengan jiran-jiran yang peramah. 


Soalan biasa yang akan ditanya... 


"Tak kerja ke hari ni?" 

"Cuti ke hari ni?" 

 
Alahai... orang kita masih tak biasa dengan orang yang bekerja dari rumah. Kalau tengok selalu sangat ada kat rumah, terus dia ingat orang tu tak bekerja. 


Saya rasa, dah agak lama jugak saya tinggalkan baju kemeja dan blazer. Itu bukan lagi pakaian harian saya untuk bekerja. 


Kadang-kadang, (and most of the time) saya hanya berkain pelikat je bila buat kerja. For me, asalkan ada laptop dan internet yang cukup pantas, saya dah boleh buat kerja.


Rabu, 27 Jun 2018

Dapat sedikit ucap syukur, dapat banyak ucap syukur


Kadang-kadang, kita akan dapat teguran dari Allah SWT melalui cara yang tak disangka-sangka. Biasalah sikap manusia, cukup mudah terlupa dan terleka. 


Baru-baru ini, saya diingatkan semula tentang konsep syukur


Saya tampilkan potongan ayat dari Surah Ibrahim untuk kita renungkan bersama 
Dan (ingatlah) ketika Tuhan kamu memberitahu: "Demi sesungguhnya! Jika kamu bersyukur nescaya Aku akan tambahi nikmatKu kepada kamu, dan demi sesungguhnya, jika kamu kufur ingkar sesungguhnya azabKu amatlah keras".

(Surah Ibrahim ayat ke tujuh)

Tak ada lah susah sangat, kan? 


Bila dapat rezeki, kita ucapkan syukur. Janji Allah, bila kita bersyukur, Allah akan tambahkan nikmatnya kepada kita. 


Khamis, 21 Jun 2018

Homestay Tangkak yang murah?


Tengah sembang-sembang kosong dengan adik beradik, tiba-tiba kakak saya tanya, pernah tak pergi Gunung Ledang? 


Saya memang dah pernah sampai ke Gunung Ledang sebelum ini. 


Pada masa tu, saya ada urusan kerja kat Bandar Tangkak.  


Salah seorang pembaca blog saya, baru mula menjalankan bisnes homestay dekat Tangkak. Jadi, dia minta saya datang ke homestay miliknya dan minta saya tulis review tentang bisnes homestay yang beliau jalankan. 


Ini review dan perkongsian pengalaman sepanjang saya berada di Tangkak tu. Anda boleh klik pada pautan berikut untuk baca perkongsian pengalaman saya tu. 

Rabu, 13 Jun 2018

Dapat dua sales dari Lazada hanya dengan promosi menerusi blog


Saya terbaca baru-baru ini, kononnya blog dah mati. Blog dah tak relevan dan blogging itu ketinggalan zaman


Kemudian saya cari akaun media sosial individu yang kata macam tu. Saya nak pastikan, yang memang statement tersebut ditulis oleh individu tersebut. 


Dari carian yang saya lakukan, terbukti memang ada. 



Sengaja saya tutup nama orang yang menyiarkan status update ini, untuk tidak memberi publisiti percuma kepada beliau. 


Blogging itu ketinggalan zaman? Ya... mungkin. Sekarang ni, memang dah agak kurang blogger baru, berbanding instafamous, social media influencer dan sebagainya. 


Tapi adakah betul, orang dah tak baca blog? Ini tak berapa betul. Kalau orang dah tak baca blog, sudah tentu kebanyakkan trafik blog saya akan menunjukkan angka 0. 


Maknanya? Bila tak ada trafik, bermakna tak ada pembaca. 


Khamis, 7 Jun 2018

Boleh tak kalau minta sedekah tu jangan sampai memaksa-maksa?


Bulan puasa ni, salah satu amalan yang paling baik untuk dilakukan adalah amalan bersedekah. 


Pada bulan ini, ganjaran yang akan diberikan In Shaa Allah berlipat ganda lagi besar berbanding bersedekah pada bulan-bulan biasa. 

Baca juga buku berjudul: Ajaibnya sedekah semakin sedekah semakin kaya


Sekarang ini, saya rasa agak kecewa, apabila ada sesetengah manusia yang menjadikan amalan minta sedekah sebagai satu kerjaya. 


Tak mustahil, kalau ada title peminta sedekah profesional kat luar sana tu. Bila memikirkan perkara-perkara macam ni, secara automatik saya mula rasa geram. 


Kadang-kadang tu, timbul juga persoalan, mereka ni betul-betul hidup susah ke? Ataupun sebenarnya hanya berlakon susah, sedangkan duit kutipan sedekah yang disumbangkan oleh orang ramai, ada sangat banyak

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...