Ahad, 13 Disember 2009

Bile Seorang Blogger Tak Nak Peduli Ape Yang Ditulis...


Selain aku selalu buang mase dekat facebook, friendster, myspace dan mane2 lagi social network yang wujud dalam internet ni, aku selalu jugak lepak2 dekat blog2 orang lain.

Oh macam2 yang menarik aku boleh jumpe dalam blog2 orang lain. Terase betape kerdilnye blog aku ni.

Bab content dalam blog tu, aku tak rase macam nak sentuh buat mase ni. Itu hak masing2 nak tulis pasal ape.

Tapi aku percaye, ade satu bende dalam blog kite adelah hak orang lain sebenarnye. Aku tak harap ade sesiape yang cube nak meneka sebab aku sendiri akan bagi jawapan. Ia adalah EJAAN! Ejaan yang tepat dan betul adelah hak pembaca yang akan bace blog kite (kalau ade lah ye)

Aku selalu ingatkan diri aku sendiri, pembaca tak bodoh! Pembace mampu untuk membezakan sama ade kite sebenarnye cube untuk
  1. Menggunakan short form dalam ejaan kite
  2. Guna bahasa pasar
  3. Gune bahase daerah
Tapi kalau dalam post yang kite tulis tu memang dah terang2 salah eja, tak payah la nak kate sebenarnye memang nak guna short form atau ape2 je yang possible untuk dijadikan alasan.

Kalau ikut pemerhatian aku, ade beberape kesan bile kite terlalu banyak salah eja dalam posting yang kite buat
  1. Pembaca akan fikir penulis adelah seorang yang tak terurus sampai banyak sangat yang salah eja.
  2. Pembaca akan syak yang posting kite tak original dan mungkin cume copy and paste je dari orang lain punye
  3. Pembaca akan rase yang penulis ni agak stupid sebab benda2 yang simple pun boleh salah eja
  4. Boleh membantutkan rase nak terus membaca sebab terganggu dengan perkataan yang salah dieja.
  5. Boleh menyebabkan pembaca salah tafsir dengan ape yang cube nak disampaikan oleh penulis
  6. Boleh mengubah mood sesuatu entry
Oh agak bahaye disitu sebenarnye, jadi kalau boleh pastikan elakkan untuk tersalah eja dalam menulis entry dalam blog. Buat malu je kalau perkataan senang pun boleh tersalah eja.

Jadi, last word dari aku,

Pastikan anda selalu semak ape yang anda tulis dan tolong ambil peduli tentang ape yang ditulis!

Tiada ulasan:

Catat Komen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...