Isnin, 14 Disember 2009

Kenapa Blog Tak Ada Banyak Trafik?


"Traffic Is Your Life Blood"

Macam tu la yang pernah diajar kepada aku selama ni. Kalau tanye dengan mane2 blogger sekalipun, mesti kebanyakan akan setuju pasal benda ni.

Macam blogger2 lain, aku jugak memerlukan traffic yang tinggi untuk sampai ke blog aku ni. Sebab sebahagian daripada apa yang terkandung dalam blog aku ni adalah sesuatu yang boleh menghasilkan duit.

Tapi semua tu akan jadi tak ada makna dan sia2 je kalau traffic yang nak singgah dalam blog aku ni setakat 2-3 orang je sehari.

Aku tak tau macam mane blogger2 lain buat sebab bagi aku masing2 pasti ade cara tersendiri untuk menaikkan traffic dalam blog masing2. Kalau nak guna teknik search engine optimization aku agak kurang mahir dan tak dapat la kongsi banyak dekat sini.

Salah satu cara yang aku rase praktikal dan tak susah sangat nak dipraktikkan ialah menggunakan konsep 80% maklumat dan 20% peribadi.

Maksud aku adalah macam ni, bila kita nak buat sesuatu posting dalam blog, pastikan kite tak cuma tertumpu untuk post perkara2 peribadi dalam blog, macam apa makanan kegemaran, bila kita clash dan lain2 yang bersangkutan.

Sebabnya mudah je, biasanya orang menggunakan Internet sebab nak carik maklumat. Jadi, gunakan blog kite sebagai satu medium penyampaian maklumat.

Biasakan diri membuat posting berkenaan isu-isu yang mungkin orang berminat nak tahu dan yang sedang hangat. Alah..yang memberi informasi la senang cerita.

Jadi apa gune nak posting pasal hal2 peribadi? Dah tentu orang tak berapa minat nak tahu pasal hal kite, melainkan kite ni artis la.

Bagi saya posting berkenaan hal2 peribadi tu tetap perlu, sebab bile kita tak ade idea nak tulis pasal ape, kita bolehlah tulis hal2 yang berkaitan peribadi.

Reasonnye, search engine seperti google lebih sukakan laman web yang sentiasa diupdate dan tidak statik. Jadi untuk memastikan laman web blog kite ni sentiasa ada benda baru dan diupdate, bolehlah selitkan sikit2 cerita peribadi. Itu lebih baik berbanding langsung tak ada update.

Apa2 pun kita kena berbalik jugak kepada apa tujuan kita menulis blog. Kalau blog tu memang dah hanya bertujuan untuk peribadi, tak ada taffic yang banyak pun bagi aku tak ade hal lah.

Tapi kalau dalam hati ade tergerak nak buat sedikit duit poket dari blog, mungkin anda boleh consider untuk ikut sedikit sebanyak saranan saya.

Oh saya pun pernah tengok blog yang ada unsur-unsur dakwah, bertujuan untuk mentarbiahkan pengguna2 internet. Pun same jugak, kalau tak ramai yang berjaya singgah pun agak sayang la ape yang diusahakan oleh si penulis tu nanti.

Boleh terima kan?

Tiada ulasan:

Catat Komen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...