Isnin, 27 September 2010

3 Reasons Why Chinese Blogger Doesn't Nangs Malay Blog

Dalam entry aku yang sebelum ni, aku pernah promise untuk siarkan pulak pandangan aku berkaitan kenapa chinese blogger tak nangs blog bahasa melayu. Masih ingat lagi dalam entry yang mana?

Kalau tak berapa ingat entry yang mana, biar aku bagi tau ye. Entry tersebut adalah entry yang bertajuk 5 Proven Technics To Make Your Blogpost A Featured Post On Innit.

Boleh la tengok-tengok sekejap kalau korang ada rasa macam berminat nak baca ye.

Baik, bagi blogger-blogger yang menyiarkan iklan Nuffnang, innit adalah antara tempat wajib untuk dapatkan trafik. Walaupun sebenarnya banyak tempat lain lagi kita boleh jadikan sources of traffic, tapi entah kenapa ramai yang memilih Innit.

Mungkin jugak sebab penggunaannya yang user friendly, ataupun mungkin jugak sebab dah tak tau kat mana lagi boleh dijadikan sumber mendapatkan traffik. Buat yang belum biasa dengan blogging ni, untuk pengetahuan sahaja ye, korang boleh jugak dapatkan traffik yang baik dari Blogged.my. Tapi kena daftar dulu ye. Simple je caranya.

Now, entry ini adalah berbentuk pandangan penulis semata-mata dan bukan berniat untuk menimbulkan rasa kurang senang atau nak wujudkan satu sentimen perkauman. Penulisan adalah berdasarkan temubual dan perbincangan dengan beberapa blogger dari berlainan kaum. Bukan main hentam keromo dan serkap jarang eh.

Pertama sekali, sebab apa tak dapat Nangs. Simple je. Topik yang korang cuba sampaikan langsung tak menarik. Buat apa nak bagi nang kalau topik pun entah hape-hape. Nak baca pun mesti buang masa je. Apa maksud aku dengan topik yang tak menarik?

Topik tak menarik mengikut definisi aku ialah topik berkenaan peribadi seperti apa kita buat, apa perasaan kita sekarang ni, dan apa yang kita nak buat sekejap lagi. Selain itu, topik yang diulang-ulang juga tergolong sebagai topik yang tak menarik. Kata lah ada 100 orang dalam nuffnang, dan 70 orang tulis pasal Kes Kehilangan dan Pembunuhan Datuk Sosilawati. Masih menarik ke cerita dia? Kalau cuma seorang yang tulis, mungkin lah ia akan jadi topik yang hot, tapi bila dah banyak sangat.. apa jadi? Tak kena dang tu pun dah kira cukup baik.

Sebab kedua kenapa mereka tak nangs adalah faktor penggunaan bahasa. Blog melayu bermakna entry pun dalam bahasa melayu jugak la kan. Adakalanya faktor bahasa ni jugak menjadi punca kenapa mereka tak datang beri Nangs.

Serupa dalam entry aku yang sebelum-sebelum ni, aku pernah cakap yang ada antara mereka yang kurang baik bahasa melayunya. Lepas tu blog bahasa Melayu ni pulak banyak yang syok sendiri, pergi guna loghat tempatan la, ada yang guna shortform la, dan tak kurang jugak yang menggunakan ayat-ayat yang susah untuk difahami.

Kesian diorang.. berkerut-kerut dahi diorang nak cuba memahami mesej yang korang cuba nak sampaikan tu.

Kadang-kadang bila aku buat blogwalking, aku terjumpa jugak blog yang bila aku baca aku langsung tak faham apa yang ditulis. Banyak sangat hhe hihi hooho hahah ngeh ngeh. Ok aku faham itu menunjukkan happy mood dan mungkin penulis tengah ketawa waktu tu. Tapi come on la, takkan every sentences must have all those laughing. Soooo annoying.

Aku pernah interview one of the chinese blogger. Aku tanya dia kenapa tak nang blog BM dan kenapa blog BM selalu sangat tak dapat masuk featured post dalam innit.

Nak tau apa my fellow Chinese blogger tu kata?

She/He said that "we are not purposely didn't want to nang Malay post, it is just because my Malay is not that good. That is why i prefer to read english blog only."

"They are just comfortable with English post, that is why they didn't nang malay post"

It has nothing to do with races or what is it. It just the language is the main reason.

Selain 2 sebab ni, ada sebab lain tak kenapa tak dapat nang? Ada..

Headline. Headline langsung tak ada attention grabber. Sebab tu tak dapat Nangs.

So, macam mana dengan pendapat aku? Korang ada pendapat lain, jangan teragak-agak.. sila kongsikan ye.

Solute dengan KenWooi sebab selalu ada dimana-mana. Rajin dia ni terjah blog BM.

**********************************************
Korang dah download ebook Panduan Promosi Blog & Tingkatkan Trafik?
Kalau blum download, sila klik sini


Penulis:

Sabree Hussin
www.mohdsabree.com
www.sabreehussin.com

13 ulasan:

  1. Memang ada kebenaran tu, ramai Chinese yg x paham terutamanya bila blog post BM ni bukan dlm BM yg kitorang blajar kat sekolah tp BM macam yg digunakan utk SMS. Penuh ngan singkatan. Anyway, good explanation & I'm a Chinese ;)

    BalasPadam
  2. cool acura, thank you for dropping by. Bila blogging, bahasa melayu yang di guna dah jadi bahasa pasar hha

    BalasPadam
  3. tp sebenarnye hampir smua blogger suke cerita psl diri sendiri..bergantung pd talent masing2 utk menarik minat org utk nang mereka(tak kira malay,chinese,india or others)..

    kenwooi mmg..di mana sahaje dia berada..haha..

    BalasPadam
  4. ken rajin hhe and some more aku rasa sapa tak kenal ken memang pelik la hhe

    by the way, blog is personal lagipun kan

    BalasPadam
  5. Tapi takpe, saya rasa blog dlm BM ni pun ada audience-nya yang tersendiri. Jadi tak semestinya perlu blog dlm English utk jadi popular...just guna bahasa yg blogger tu selesa & tulis post dgn konsisten, lama-kelamaan pasti dpt peminat setia

    BalasPadam
  6. saya rasa nang tak berapa penting lah, ada orang nang tapi tak visit/baca pun.. janji saya ada visit blog dan comment - yang itu lebih penting kan? =)

    BalasPadam
  7. absolutely, nangs hanya penting untuk dapat jadi featured, itu sahaja. Selebihnya langsung tak ada guna

    BalasPadam
  8. Setuju dgnn pendapat saudara. pengunaan bahasa SMS juga adalah salah satu membuatkan blog tersebut tidak digemari andai kata Orang lain ingin meng'translate'kan melalui google translator tentu sahaja bahasa SMS tidak dapat ditanslated.

    Regard,
    Mr J
    www.pengeRindu.com

    BalasPadam
  9. Exactly, I can't even understand some of the title and what is it trying to say.

    BalasPadam
  10. yeah... memang perasan hanya kenwooi sorang je yang rajin pegi baca blog2 melayu....

    BalasPadam
  11. hmmm... Kalau pasal headlines pulak... agak risiko kalu guna attention grabber slalu... sebab ramai yang takut tertipu.... TAJUK gempak... contest biasanya ... kekadang takde kaitan pun...ianya teknik manipulasi yang tak efektif untuk jangka masa panjang.... - sekadar pandanga -

    BalasPadam
  12. nak menyampuk..
    saya tulis blog, untuk share cerita saya, n tak pernah terfikir utk nang..hehe..

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...