Khamis, 30 September 2010

Korang Nak Bertahan Lama Dalam Blogging? Ini Caranya...

Selamat pagi guys, sekarang ni dah jam 3.30 pagi dan.. Ya aku masih belum tido lagi. Mata masih belum rasa mengantuk dan tiba-tiba pulak aku dapat idea nak share sesuatu dalam blog ni.

Baiklah kawan-kawan blogger sekalian, sebenarnya aku ada beberapa blog, quite a few. Aku harap jugak kalau korang boleh spent some times jugak untuk visit blog aku yang lain. Tu pun kalau tak menjadi keberatan. Apa-apa pun, i don't have any hard feeling. Tak visit pun tak pe :p

Puas aku memikirkan cara, macam mana la agaknya untuk seseorang blogger tu boleh bertahan lama dalam industry blogging ini. Macam aku jugak, yang boleh dikira masih hijau lagi dalam blogging, dengan pendapatan pasif yang aku telah hasilkan yang tak seberapa.. aku mulai tertanya-tanya how to achieve high income through blog?

Rata-rata yang buat blog, mereka menulis hal-hal peribadi. So, tak hairan kalau income tak segempak mana. Kalau boleh dapat income besar sekalipun.. entah-entah cuma sebab bertukar-tukar klik dengan nuffnanger yang lain... ish ish tak baik tau. Ni namanya sabotaj syarikat. Kena pecat dengan boss nanti baru tau.

Ok la... Malas nak cit chat terlalu panjang, so untuk tips yang aku nak kongsikan kali ni, bagaimana caranya untuk kita mampu untuk bertahan lama dalam industry blogging ni. Jeng jeng jeng

Langkah pertama ialah BRANDING.



Rata-rata blog yang aku lihat mampu untuk outperform adalah blog yang ada brand nye yang tersendiri. Branding adalah satu short cut untuk kita menghafal sesuatu benda. Mengingati sesuatu barangan, dan mengecam sesuatu produk.

Kita tau kita bunuh nyamuk dengan racun serangga, tapi kita lebih suka kata sembur je RIDSECT.

Kita selalu nampak ubat gigi atas rak ada macam-macam jenama, tapi selamba je kita kata dekat wife kita "Sayang.. tolong ambik COLGATE kotak warna hijau tu ye. COLGATE dekat rumah dah habis la, abang ingat nak try yang baru pulak", kata anda kepada isteri anda sambil menuding jari kearah sekotak ubat gigi jenama Darlie.

See, macam blogging jugak... ish2 kalau kaler merah dah tentu-tentu akan ingat dekat redmummy. Ish padahal ramai jek yang guna warna ni sebagai tema diorang. Tapi dekat redmummy jugak yang orang senang nak ingat.

So guys, macam mana nak buat branding ni. Ish.. susah kawan.. tak la. Tipu je hhe. Nak buat branding ni tak susah, nak establish dan nak mempopularkan nya yang sakit sebenarnya.

See, korang try datang la mana-mana pasaraya. Tengok satu produk, contoh sabun basuh. Ada banyak sangat jenama, FAB, breeze, kuat harimau, dinamo, daia dan macam-macam lagi. Dah banyak nama-nama besar. Adakah ini bermakna kalau korang perkenalkan produk korang yang bernama 'Suchi' ia tak akan diterima? think think and think.

Penerimaan tu pasti akan ada. Tapi bila? Tunggu la time dia. Masa korang pasti akan tiba. Mungkin lagi 2 tahun, mungkin lagi setahun, mungkin 10 tahun. Yang penting masanya akan tiba.

Dalam tempoh orang masih tak kenal, masih buat endah tak endah tu.. Apa nak buat? Buat tak tau ke? NOOOO.. Korang kena buat tau. Invest dalam industry yang korang ceburi tu sikit, jangan kedekut. Ilmu itu tak akan habis dan tak akan terbatas. Everyday something new will born. Yang lama akan jadi obsolete, dan yang baru akan dominate.

How about blogging? Almost the same. Sometimes it pays for us to learn old tricks in order to master the new one. But make sure you don't take soooo much time doing so.

Kalau korang perasan aku ada sediakan satu panduan promote blog dalam blog ni, korang carik la ye. Aku ada letak. Panduan tu free je, nak ambik tak kena bayar pape. Cumenya aku nak mintak tolong .....sikit je, sebelum download tweet sikit pasal blog aku ni. (eh ada yang takut nak tweet ke ish ish)

To conclude, jangan kedekut untuk invest dalam ilmu. I know most of you bloggers tak kedekut, if not mesti dah berhenti sekolah sampai setakat SPM je dulu. Ni pergi sambung sampai level master, semua buat hape? It shows that you all tak kedekut untuk invest dalam ilmu la.

By the way, I want to stress the importance of branding itself. 1 tahun.

6 bulan pertama untuk carik identiti blog korang lebih menjurus ke genre apa, dan 6 bulan seterusnya untuk korang fokuskan blogging korang ke arah yang korang tetapkan tu.

Seterusnya?

Untuk seterusnya, aku pasti dunia dah penat menunggu kelahiran dan kemunculan selebriti blogger yang baru.

Mungkinkah aku orangnya?

Dan mungkin jugak korang la orang nya.

Wa la~

3 ulasan:

  1. I hope i have brand my blog enough, but still not satisfied. Im always looking of ways to change it for better tapi malas lol. Plan nak tukar to .com and finalizing my brand still on hold.

    BalasPadam
  2. ye.. perlu ada brading, insyaAllah.. berjaya. teruskan menulis ye sabree!..

    BalasPadam
  3. yep, branding.. tp aku ye ikut mood jek. jumpa theme lawa dan klu ada masa free..terus aku tukar themes. x kira kaler apa dah, tp yg penting putih mesti ada huhu

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...