Selasa, 1 Oktober 2013

Pekerjaan Apa Yang Menjamin Masa Depan?

Ada tak pekerjaan yang boleh jamin masa depan kita?

Maksudnya, walau apa pun yang akan jadi, kita tetap akan ada kerja. Kita tak akan kena buang kerja kalau kita ada masalah disiplin.

Kita tak akan kehilangan pekerjaan walaupun satu masa nanti kita dah jadi seorang OKU. (Orang kelainan Upaya)

Kita tak akan kehilangan pekerjaan walaupun keadaan ekonomi sangat teruk.

Dan yang paling penting sekali ialah, selepas kita dah melangkaui usia persaraan. Kerja apa yang boleh memastikan kita tetap ada sumber pendapatan selepas bersara.

Rasa tak mungkin wujud pekerjaan macam ni? Ye tak.

Mana ada majikan nak simpan pekerja yang ada masalah disiplin!

Mana ada majikan yang nak upah pekerja dah hilang keupayaan untuk bekerja!

Mana ada majikan yang sanggup nak beri gaji pekerja disaat majikan sendiri tak ada duit nak bayar upah kepada dirinya sendiri!

... dan last but not least, mana ada majikan yang masih lagi nak bayar upah kepada pekerjanya yang dah expired. Yang dah tak larat nak bekerja.

So macam mana? Apa penyelesaiannya? Kita tak boleh buat tak endah benda ni. Lagi-lagi kalau sekarang ni kita masih lagi muda!

Satu hari nanti kita pasti akan lalui semua benda ni. Kalau sekarang ni kita masih muda, at least, kita ada masa untuk bersedia.

Saya fikirkan satu benda, iaitu bekerja sendiri. Bukak company sendiri. Perlahan-lahan buat bisnes sendiri walaupun mula dari kecil.

Start small, end big.

Kita target, bila kita nak bersara nanti, syarikat kita tu akan jadi cukup matang dan boleh support kita untuk tampung kehidupan kita setelah bersara nanti.

Kalau modal yang jadi isu, kumpul modal melalui program jobdirumah. Kalian boleh baca >> Kajian kes program buat duit dari rumah oleh jobdirumah.

Oh saya dah kongsikan satu rahsia yang tak ramai orang tahu.

Persoalannya sekarang, apa anda akan buat selepas dah tahu rahsia ni? 

 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...