Jumaat, 16 Mei 2014

Bagaimana Jobdirumah Bantu Atasi Masalah Pengangguran

Pengangguran itu merupakan satu masalah! Setuju dengan kenyataan saya ni? 

Jika anda setuju yang pengangguran ini adalah satu masalah, maknanya ada juga setuju yang ia perlu diselesaikan. Lagi cepat ia diselesaikan lagi bagus, betul kan? 

Bila kita kata menganggur, maksudnya tak ada kerja. Kalau ada kerja, maka tak adalah istilah menganggur tu lekat pada diri. 

Tak ada kerja then tak ada income, nak buat apa-apa benda yang melibatkan penggunaan duit amatlah terbatas jadinya.

Apa punca berlaku pengangguran? 

Ada banyak kalau kita nak perhalusi. Tapi saya tak bercadang nak cerita semua. Tak mau la artikel ni jadi terlalu akademik sifatnya. 

Jadi saya ceritakan yang simple-simple je sesuai dengan motif artikel ini ditulis iaitu untuk perkenalkan program latihan jobdirumah

Pertama, pengangguran terjadi disebabkan peluang pekerjaan yang terhad. Kalau nak kerja jugak, anda kena travel jauh. Kalau tak sanggup travel jauh, maka anda terpaksa pindah lokasi kediaman. 

Bila melibatkan travel dan relocate ni, maka kos hidup dan kos sara diri meningkat. Jika pendapatan tak sebanding dengan kos, maka penat je kerja, duit habis macam tu je. 

Kedua, pengangguran selalu jadi sebab individu tu sendiri yang memilih untuk tak nak ada kerja tetap. 

Contohnya saya sendiri. Saya tak minat nak jadi kuli sepanjang hayat dan asyik terikat dengan kerja yang saya kadang-kadang suka, kadang-kadang benci. 

Ketiga, pengangguran ini dah jadi ibarat satu trend. Trend masa kini, kita nak jadi pekerja bebas. Freelancer. 

Sebagai Freelancer, kita sendiri yang tetapkan berapa kita perlu dibayar, berapa yang patut kita terima sebagai bayaran. 

Kita bekerja sendiri, dan jika nak bekerja untuk orang lain sekali pun, kita nak kerja dan dibayar dalam bentuk komisyen. Kalau besar nilai sesuatu projek, maka percent yang kita boleh dapat dari projek tu pun besar jugak. 

Ini yang kita mahu. 

Macam mana jobdirumah boleh tolong atasi masalah pengangguran ni? 

Macam yang saya sebutkan tadi. Kalau anda ada kerja, maka tak ada lah anda dilabel sebagai penganggur. 

Kan? 

Jobdirumah, menerusi sistemnya, anda akan dapat akses kepada beribu-ribu kekosongan kerja dari seluruh dunia yang memerlukan pekerja bebas ataupun freelancer. 

Ada macam-macam jenis kerja yang anda boleh pilih. 

Cara kerja di jobdirumah

Anda akses ke member area. 

Lepas tu anda guna sistem carian jobdirumah, dan masukkan kata kunci yang anda inginkan. 

Sebagai contoh anda ingin kerja-kerja data entry. Maka anda hanya perlu taip "data entry" 

Senarai kerja akan muncul di hadapan skrin monitor anda. Anda hanya perlu pilih mana-mana kerja yang anda faham dan yang anda yakin boleh buat. 

Buat kerja yang anda dah pilih hingga sempurna, kemudian hantar, lepas tu barulah terima bayaran.

Tak jauh beza macam kerja biasa. 

Cuma menerusi Jobdirumah, anda akan bekerja atas talian. Selagi mana lokasi anda berada mempunyai sambungan internet dan laptop atau komputer, anda boleh bekerja.

Klik sini untuk akses laman web jobdirumah

 

 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...