Selasa, 29 Julai 2014

Website Beli Barang Dari China Murah

"Macam mana nak beli barang dari China?"


Satu masa dulu, anda mungkin terpaksa terbang sendiri ke Negara China, barulah berpeluang untuk beri barang dari China.


Bila dah sampai sana, masih ada lagi beberapa cabaran yang perlu anda lalui. 


Anda perlu lalui proses tawar menawar untuk mendapatkan best deal atau best price untuk produk yang anda inginkan. Bukan calang-calang orang boleh dapat harga murah. 


Kemudian, manusia mula improvise. 


Memandangkan kos untuk ke Negara China bukanlah murah, maka timbul idea untuk tak perlu lagi pergi ke China secara individu. Boleh pergi secara berkumpulan dan order jugak dalam group. 


Dengan ini, boleh beli dan juga borong barangan dari China dalam kuantiti yang banyak. Bila beli banyak, dapatlah harga borong yang lebih murah.


Namun, ia masih lagi tak selesaikan masalah segelintir pihak... Perjalanan untuk ke China dilihat memerlukan masa yang lama dan tenaga yang banyak. Bila dicampurkan dengan faktor kos, ia kelihatan sebagai opsyen yang kurang menarik. 


Kini... semua itu anda boleh lupakan dan ucap selamat tinggal.


Sebabnya, anda tak perlu nak ke China untuk beli barang secara borong di China


Nak tau macam mana? Saya akan kongsikan dua cara. 


Cara pertama, anda rujuk laman web ini. 

cara-beli-barang-dari-china 

Klik: Panduan Borong Pelbagai Produk dari China 

Laman web kat atas ini adalah salah satu laman web dari China yang memang cukup popular dalam kalangan pemborong. Nama laman web tersebut ialah TaoBao.com


Kiranya laman web ini adalah lebih kurang macam laman web Alibaba, AliExpress dan sebagainya.


Link ini pula menerangkan bagaimana nak jadi pemborong di China dengan memborong secara online sahaja. Saya tak akan terangkan dengan panjang lebar, sebabnya anda boleh baca sendiri dengan menekan klik pada pautan kat atas tu. 


Cara kedua, beli menerusi laman web ejen borong di MalaysiaBaca juga entri sebelum ini berjudul: Lubuk dropship dan supplier dari China 


Sebelum ini, saya memang agak aktif beli barang secara borong menerusi salah satu laman web di China. Sebab ianya mudah, dan sistem keselamatan yang tinggi. 


Tak perlu risau jika barang tak sampai. Sekiranya berlaku hal-hal sedemikian, dan penjual cuba menipu, kita boleh minta FULL REFUND daripada pemilik laman web. 
 

Walaubagaimanapun, kes seperti pelanggan tak dapat barang yang ditempah dan sebagainya, walaupun boleh berlaku namun ia agak jarang. Di TaoBao kebanyakkan peniaga adalah pengeluar produk dan mempunyai kilang sendiri. 


Namun, jika anda masih kurang yakin untuk beli direct dari China, boleh berurusan dengan ejen yang kerjanya memang membantu melancarkan kerja-kerja borong secara atas talian. 


Ejen yang saya maksudkan ialah EzBuy Malaysia

laman-web-taobao-bahasa-melayu  

Dengan bantuan Ez Buy Malaysia, anda boleh beli apa-apa barang dari China, sama ada nak beli dalam kuantiti yang sedikit (contohnya hanya satu barang sahaja) ataupun kalau nak beli dalam kuantiti yang banyak untuk tujuan borong juga boleh. 


The best part is, anda boleh berurusan dalam bahasa Melayu sahaja, kerana mereka yang bekerja di Ez Buy Malaysia adalah orang dari Malaysia juga. Sudah tentu mereka faham bahasa Melayu. 
  

Cubalah. Mana tahu rezeki anda ada disitu. Mungkin hasrat anda untuk jadi super pemborong akan tercapai dengan informasi yang ada baca disini. 

  


4 ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...