Rabu, 5 November 2014

Sumber Pendapatan PASIF untuk bayar HUTANG

Sekitar bulan Ogos 2014 yang lepas, sekali lagi saya mendapatkan perkhidmatan pinjaman kewangan peribadi daripada pihak bank. Mestilah nak pinjam dengan bank.... giler ko nak pinjam dengan Ah Long. 

Mau kena sembelih pulak aku nanti haha 

Ok ceritanya begini. Seboleh-bolehnya saya memang dah tak nak tambah sebarang komitmen. Hutang sedia ada ini pun dah agak menyesakkan hidup saya. Ini tiba-tiba nak tambah pulak hutang yang baru. 

Saya masih waras lagi. Tak akan lah saya dengan sewenang-wenangnya nak biarkan diri saya terperangkap dengan masalah hutang!

Walaubagaimanapun, setelah berkira-kira, akhirnya saya terpaksa juga ambik hutang. 

Dengan tempoh bayaran balik pinjaman selama 4 tahun, dan bayaran bulan sebanyak RM204 ... saya tak ada pilihan lain selain daripada bersetuju untuk ambik hutang tu. 

****

Flashback lima bulan sebelum tu... 

Mujurlah saya ada join bisnes Tone Excel. Alhamdulilah, saya berjaya jual beberapa keping sim kad Tone Excel. 

Kini hasil daripada jualan itu lah yang saya gunakan untuk buat bayaran semula hutang ini. 

Untuk situasi saya, mujurlah saya tak terus menolak apabila dihidangkan tawaran untuk sertai bisnes ni. 

Kini, hasil daripada susah payah mempromosikan bisnes ni, saya dah ada sumber untuk bayar balik hutang tersebut. 

Ya.

Saya memang bernasib baik. 

Bukan mudah untuk saya terima kembali untuk buat bisnes ni setelah pernah gagal satu masa dulu. But here I am...

Baca juga: 10 kesilapan saya dalam bisnes Tone Excel

Pada saya... there is nothing to loose untuk buat bisnes ni.

Macam mana pun, saya tetap akan guna handphone. Bezanya hanyalah sim kad apa yang saya gunakan sekarang ni. Begitu juga anda.

Sama ada anda nak guna simkad yang boleh jana pendapatan untuk diri anda sendiri, atau anda nak guna simkad yang hanya memberi pendapatan kepada taukey-taukey simkad lain

Anda sendiri yang tentukan, dan anda sendiri yang buat pilihan. 

Kita semua tahu yang berhutang tu langsung tak best. 

Besar macam manapun income kita, kalau kita ada hutang, kita tetap kena ambik sebahagian daripada income kita tu untuk bayar hutang.

Hari ini saya gunakan pendapatan daripada bisnes Tone Excel ini untuk buat bayar hutang. 

Esok lusa mungkin giliran anda pula. 

Apa kata anda muat turun panduan bisnes Tone Excel ini bagi membantu anda selesaikan hutang-hutang anda pula.   
 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...