Sabtu, 5 September 2015

Alamak! Masalah pinggang berlemak dan perut buncit lah pulak


Kejadian ni berlaku pada hari jumaat. Waktu tu sekitar jam 1 petang. Masa tu saya tengah siap-siap nak ke Masjid untuk solat jumaat. 


hari ni, terasa malas nak pakai kain pelikat macam kebiasaan. Saya cari... seluar yang sesuai untuk dibawa ke masjid. Yang penting, bersih dan suci. Lalu saya terpandang, seluar yang tergantung didinding. 


Saya ingat lagi, seluar ni dulu asalnya ialah seluar kerja saya. Masa tu, saya masih lagi kerja kat FOS Berjaya Times Square. Seluar saiz 30. 


Saya pun sarungkan seluar tu, dan satu benda yang buat saya sangat terkejut! Dem! "Aku tak boleh nak butang seluar ni!" What happen here? 


Jadi panik sekejap. OMG. Aku ni dah gemuk?! Sebelum-sebelum ni, seluar dengan saiz pinggang 29 pun saya dah rasa terlalu longgar, tapi ahri ni? Tiba-tiba pulak, saiz 30 pun dah susah nak butangkan. Sumting wrong ni! takkan la saya dah dilanda kegemukkan?


Masalah akan jadi gemuk atau kegemukkan dan apa penawar dia? 


Saya duk tengok-tengok produk jenis body spray yang boleh hilangkan masalah kegemukkan ni.

http://bit.ly/body-spray 

Tapi kan, bila difikir-fikirkan balik, rasanya masalah saya sekarang ni, bukannya kegemukkan. Kalau gemuk... mesti baju-baju yang saya ada sebelum ni dah jadi ketat. Tapi baju masih maintain lagi, dan baju yang memang saiz S masih lagi agak longgar bila saya pakai.




Cuma masalah saya adalah kat seluar. 


So besar kemungkinan, sebenarnya masalahnya ialah perut ni dah jadi makin buncit dan pinggang pulak dah jadi makin berlemak. 


"Macam mana pulak nak buang lemak berlebihan kat bahagian pinggang ni dan pada masa yang sama, saya nak hilangkan masalah perut makin naik buncit ni?" 


Nampak huduh siot. 


Bila tengok perut yang makin naik ni, buat saya teringat kat geng-geng bangla yang banyak berkeliaran kat kawasan apartment yang saya tinggal sekarang ni. Majoriti ataupun mungkin semua, perut diorang buncit-buncit belaka. 


Argh.... Serius aku tak nak jadi macam tu.


Antara beberapa cara yang saya yakin boleh kurangkan lemak berlebihan dan kempiskan perut. 


1. Gunakan cara berbayar


Cara ni mudah sikit. Cuma ia perlukan sedikit investment. Dapatkan produk Body Spray Theraphy and Slimming


Guna kaedah ni memang senang, sebab tak perlu buat apa sangat. Amik botol ni kemudian spray je la dekat mana-mana bahagian yang kita nak kecikkan. 


Lepas dah spray, boleh buat benda lain. Tak penat dan tak perlu berehat panjang. Nak spray pun bukannya makan masa yang lama sangat pun. sekejap sangat, tak sampai pun 30 saat. 


Itu kalau cara yang mudah sikit


2. Buat banyak-banyak sit up exercise 


Pada masa sekarang ni, exercise jenis yang saya cuba istikomah untuk buat. Susah siot nak buat dan perlukan motivasi yang tinggi untuk complete kan set.


Yang tak bestnya, perut rasa cramp la pulak bila buat benda ni. 


3. Kena banyakkan senaman jenis berjalan dan jogging 


Ya... saya baru perasan, sejak semalam waktu saya baru perasan yang saiz pinggang dah bertambah tu, rupa-rupanya dah dekat 8 bulan jugak saya tak jogging! 


Giler lama... patut la semua benda rasa nak naik.


Nampak sangat kurang buat senaman. Kurang berpeluh dan banyaknya lemak-lemak berjaya dihasilkan. 


So nampaknya, kali ni kena buat, mesti nak jogging sekurang-kurangnya seminggu sekali. Nampak macam agak sukar dan mustahil kan kalau nak buat seminggu 3 kali.


Oh sebenarnya nak cerita, pagi tadi saya dapat jogging wakaka panjang pulak cerita dia kan. 


Doakan saya dapat konsisten jogging ye, and dapat get rid off this so called pinggang berlemak dan perut buncit ni. hi hi    


  
  

1 ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...