Rabu, 14 November 2018

Cara saya bantu kawan yang ada masalah duit


Saya cuba membantu seberapa banyak yang boleh, kawan-kawan yang dalam kesusahan dan yang ada masalah kewangan. 


Macam mana cara saya nak bantu kawan yang ada masalah kewangan? Adakah dengan memberi dia pinjaman duit? 


Sudah tentulah jawapannya tidak mungkin. 


Saya juga tak banyak duit. Sebelum mampu nak hulur duit dekat orang lain, untuk kegunaan sendiri pun kadang-kadang tak lepas. 


Ada hutang yang saya terlepas pandang. Tak berjaya nak bayar. Bukannya sengaja tak nak bayar, tapi memang tak ada lebihan duit untuk bayar hutang tu. 


Maka jadilah ia makin panjang, masa yang diperlukan untuk bayar dan selesaikan hutang-hutang tersebut. 


Niat untuk selesaikan hutang-hutang yang ada, tak pernah saya padamkan. Malahan saya sebenarnya berusaha lebih kuat dari sebelum ini, sebab nak fokus kepada bayar hutang.


Cuma yang agak menyedihkan, apabila terkadang tu usaha yang kita berikan masih tak cukup atau tak berhasil. Tak apalah, yang itu mungkin kita boleh anggap yang rezeki masih belum menyebelahi diri ini. 


Jadi, macam mana saya bantu kawan-kawan yang ada masalah duit? 

Oleh sebab saya tak mampu nak bantu dengan memberi wang ringgit, jadi saya cuba bantu dengan cara yang saya mampu lakukan. 

 

Saya kan ada blog.  


Saya juga tawarkan servis penulisan artikel advertorial melalui blog saya. In Shaa Allah, siapa yang ambil servis iklan dari saya, akan dapat jualan yang berpunca dari blog saya. 


Isnin, 12 November 2018

Diari kehidupan seorang Internet Marketer


Apa yang kita boleh pelajari, daripada rutin harian seorang individu yang bergelar Internet Marketer

 

Hari ini semua orang adalah Internet Marketer. 


Kalau anda pernah menggunakan mana-mana akaun social media, untuk memberitahu mahupun bercerita tentang sesuatu produk atau pun servis, maka anda sebenarnya telah melakukan kerja-kerja pemasaran. 


Sama ada anda sedar atau pun tidak, anda sebenarnya telah menggunakan internet sebagai satu kaedah untuk menjalankan pemasaran. 


Satu masa dulu, setiap kali kita sebutkan tentang Internet Marketer, ia lebih cocok dengan individu yang menggunakan kaedah pemasaran menggunakan platform seperti laman web atau pun pemasaran melalui emel. 


Tapi kini, kita berada dalam zaman media sosial. 

Khamis, 1 November 2018

Rindu betul nak dapat emel dari Maybank


Bulan Oktober dah pun pergi meninggalkan kita. 


Bulan lepas, memang tepat dengan lagu Awie yang bertajuk Tragedi Oktober tu. Saya rasa, macam banyak perancangan yang tak begitu menjadi pada bulan tersebut. 


Saya nak cerita tentang program affiliate yang saya sertai. 


Bagi yang sebelum ini pernah ikuti penulisan saya, sama ada di blog ini ataupun di blog-blog saya yang lain, pasti anda tahu yang saya ini mencari rezeki melalui program affiliate. 



Memang banyak jugalah program affiliate yang saya sertai. Ada program affiliate yang dikendali oleh syarikat besar, misalnya seperti program affiliate Lazada hinggalah ke program affiliate yang dianjurkan oleh orang perseorangan. 


Saya tak kisah sangat pun tentang siapa yang kendalikan program tersebut. 


Selasa, 30 Oktober 2018

Sambil bercuti sambil bekerja, sambil bekerja sambil bercuti


Saya rasa, masa macam berlalu dengan sangat pantas. Saya rasakan seolah-olah, macam baru semalam saya balik bercuti dari Kundasang, Sabah


Tapi sebenarnya, dah hampir sebulan ia berlalu. 


Aduhai. Mood masih lagi dalam mode bercuti. Saya rasa, kan bagus kalau satu hari nanti, saya boleh bekerja sambil bercuti

 

Sambil bercuti saya bekerja. 


Nampak macam tengah bercuti, tapi sebenarnya tengah bekerja. 


Nampak macam tengah bekerja, tapi rupanya tengah bercuti.


Khamis, 27 September 2018

Masa bekerja yang ideal


Waktu paling seronok untuk bekerja, bagi saya adalah pada lewat malam. Malam tu, tak ada lah malam sangat. 


Lebih kurang atas pukul 12 macam tu pun ok. Saya dapati, daya kreativiti, tenaga dan semangat saya nak bekerja sangat membuak-buak pada waktu tu. 


Dulu, saya tak perlu risau nak kena drive jauh-jauh awal pagi, jadi saya rasa tak ada masalah kalau nak tidur jam 3 pagi atau 4 pagi sekalipun. 


Sekarang ini, sejak beberapa bulan yang lepas, jadual saya mula berubah. Dulu setiap pagi, saya cuma perlu drive sejauh lebih kurang 4 atau 5 km sahaja. 


Dari rumah ke stesen LRT. 


Tapi tak lama lepas tu, ada yang demand, mintak saya hantar sampai ke ofis. Maka perjalanan bertambah, dari hanya 4 atau 5 km, menjadi 23 km atau mungkin lebih. 


Ahad, 1 Julai 2018

Jam tangan jenama Casio dengan fungsi Step Tracker


Saya pernah ada hasrat nak dapatkan sekurang-kurangnya satu peranti yang boleh digunakan untuk menyukat, berapa banyak jumlah langkah yang saya dah buat dalam satu-satu masa. 


Sebelum ni, saya jatuh hati dengan gadget Xiaomi Mi Band 2 ini. 

Saya rasa lah kan... bila ada peranti macam ini, secara tak langsung, ia akan buatkan saya rasa lebih semangat nak lakukan aktiviti senaman ringan seperti berjalan kaki. 


Saya banyak juga berjalan, cuma tak tau, berapa banyak langkah yang dah dilakukan dalam sehari. Mungkin, dengan adanya peranti macam Xiaomi Mi Band 2 keluaran Xiaomi ini, ia dapat memberi saya lebih motivasi untuk jaga kesihatan.  


Khamis, 28 Jun 2018

Soalan yang sering ditanyakan apabila mula kerja dari rumah


Awal pagi, kemas rumah. Bersihkan apa-apa yang patut. 


Sampah yang ada, kumpulkan dan masukkan dalam satu beg, lepas tu bawak pergi buang dekat tempat pembuangan sampah yang disediakan. 


Bila nak pergi buang sampah ni... kadang-kadang akan terserempak dengan jiran-jiran yang peramah. 


Soalan biasa yang akan ditanya... 


"Tak kerja ke hari ni?" 

"Cuti ke hari ni?" 

 
Alahai... orang kita masih tak biasa dengan orang yang bekerja dari rumah. Kalau tengok selalu sangat ada kat rumah, terus dia ingat orang tu tak bekerja. 


Saya rasa, dah agak lama jugak saya tinggalkan baju kemeja dan blazer. Itu bukan lagi pakaian harian saya untuk bekerja. 


Kadang-kadang, (and most of the time) saya hanya berkain pelikat je bila buat kerja. For me, asalkan ada laptop dan internet yang cukup pantas, saya dah boleh buat kerja.


Rabu, 27 Jun 2018

Dapat sedikit ucap syukur, dapat banyak ucap syukur


Kadang-kadang, kita akan dapat teguran dari Allah SWT melalui cara yang tak disangka-sangka. Biasalah sikap manusia, cukup mudah terlupa dan terleka. 


Baru-baru ini, saya diingatkan semula tentang konsep syukur


Saya tampilkan potongan ayat dari Surah Ibrahim untuk kita renungkan bersama 
Dan (ingatlah) ketika Tuhan kamu memberitahu: "Demi sesungguhnya! Jika kamu bersyukur nescaya Aku akan tambahi nikmatKu kepada kamu, dan demi sesungguhnya, jika kamu kufur ingkar sesungguhnya azabKu amatlah keras".

(Surah Ibrahim ayat ke tujuh)

Tak ada lah susah sangat, kan? 


Bila dapat rezeki, kita ucapkan syukur. Janji Allah, bila kita bersyukur, Allah akan tambahkan nikmatnya kepada kita. 


Khamis, 21 Jun 2018

Homestay Tangkak yang murah?


Tengah sembang-sembang kosong dengan adik beradik, tiba-tiba kakak saya tanya, pernah tak pergi Gunung Ledang? 


Saya memang dah pernah sampai ke Gunung Ledang sebelum ini. 


Pada masa tu, saya ada urusan kerja kat Bandar Tangkak.  


Salah seorang pembaca blog saya, baru mula menjalankan bisnes homestay dekat Tangkak. Jadi, dia minta saya datang ke homestay miliknya dan minta saya tulis review tentang bisnes homestay yang beliau jalankan. 


Ini review dan perkongsian pengalaman sepanjang saya berada di Tangkak tu. Anda boleh klik pada pautan berikut untuk baca perkongsian pengalaman saya tu. 

Rabu, 13 Jun 2018

Dapat dua sales dari Lazada hanya dengan promosi menerusi blog


Saya terbaca baru-baru ini, kononnya blog dah mati. Blog dah tak relevan dan blogging itu ketinggalan zaman


Kemudian saya cari akaun media sosial individu yang kata macam tu. Saya nak pastikan, yang memang statement tersebut ditulis oleh individu tersebut. 


Dari carian yang saya lakukan, terbukti memang ada. 



Sengaja saya tutup nama orang yang menyiarkan status update ini, untuk tidak memberi publisiti percuma kepada beliau. 


Blogging itu ketinggalan zaman? Ya... mungkin. Sekarang ni, memang dah agak kurang blogger baru, berbanding instafamous, social media influencer dan sebagainya. 


Tapi adakah betul, orang dah tak baca blog? Ini tak berapa betul. Kalau orang dah tak baca blog, sudah tentu kebanyakkan trafik blog saya akan menunjukkan angka 0. 


Maknanya? Bila tak ada trafik, bermakna tak ada pembaca. 


Khamis, 7 Jun 2018

Boleh tak kalau minta sedekah tu jangan sampai memaksa-maksa?


Bulan puasa ni, salah satu amalan yang paling baik untuk dilakukan adalah amalan bersedekah. 


Pada bulan ini, ganjaran yang akan diberikan In Shaa Allah berlipat ganda lagi besar berbanding bersedekah pada bulan-bulan biasa. 

Baca juga buku berjudul: Ajaibnya sedekah semakin sedekah semakin kaya


Sekarang ini, saya rasa agak kecewa, apabila ada sesetengah manusia yang menjadikan amalan minta sedekah sebagai satu kerjaya. 


Tak mustahil, kalau ada title peminta sedekah profesional kat luar sana tu. Bila memikirkan perkara-perkara macam ni, secara automatik saya mula rasa geram. 


Kadang-kadang tu, timbul juga persoalan, mereka ni betul-betul hidup susah ke? Ataupun sebenarnya hanya berlakon susah, sedangkan duit kutipan sedekah yang disumbangkan oleh orang ramai, ada sangat banyak

Rabu, 6 Jun 2018

Template minisite untuk blogspot memudahkan bina laman web jualan


Anda nak buat bisnes online tapi tak pandai nak bina laman web yang cantik-cantik


Untuk mereka yang memang serius nak jadi usahawan online secara sepenuh masa, mempunyai laman jualan untuk setiap produk yang dijual adalah satu perkara yang begitu penting. 


Tak kiralah apa benda yang anda jual. Sama ada anda menjual produk mahupun perkhidmatan. 


Apabila anda memiliki laman web anda sendiri, ia akan memudahkan bakal pelanggan memahami apa sebenarnya perkhidmatan yang anda tawarkan, dan dari situ, mereka boleh buat keputusan, sama ada nak dapatkan khidmat dari anda atau sebaliknya. 


Mereka yang terlalu fokus dengan bisnes, yang hanya mahu beri tumpuan kepada memberi perkhidmatan terbaik, selalunya memang tak ada masa nak buat website jualan sendiri. 



Membina website untuk bisnes online, walaupun pada hakikatnya ia tak sesukar mana, namun bagi mereka yang tak biasa, kerja-kerja ini boleh melambatkan perjalanan bisnes mereka. 


Saya masih ingat lagi, satu masa dulu, semasa saya baru mula menceburkan diri dalam perniagaan online, saya ambil masa kira-kira dua hari untuk siapkan sebuah website bagi tujuan perniagaan.  


Selasa, 5 Jun 2018

Kedai online menjual jam tangan jenama Casio G-Shock Original dengan harga murah


Siapa kat sini peminat jam tangan jenama G-Shock?


Kalau anda pun minat jam tangan ni, maknanya kita memang geng. Dulu, saya tak berapa minat sangat pakai jam tangan jenama ni. 


Rasa kurang sesuai. Dengan bentuknya yang agak besar, agak sporty, membuatkan saya rasa ia tak berapa sesuai dengan pergelangan tangan saya. 






Masa dulu, saya kerja sebagai executive. Rasa macam kurang sesuai nak pakai jam tangan macam ni. 


Lebih sesuai kalau pakai yang jenis besi, ataupun kalau dari brand Casio ni juga, lebih sesuai pakai yang brand Casio Edifice. Ala-ala jam orang kerja pejabat kan... 


Macam sekarang ni, saya dah tak kerja di pejabat, dan saya bekerja sendiri dari rumah, rasanya dah tak perlu nak pakai jam tangan besi. Sekarang ni, boleh pakai apa je yang saya rasa nak pakai. 


Khamis, 17 Mei 2018

Pernah dengar nama Jutawan App?


Pernah dengar nama Jutawan App tak?


Saya pernah tulis artikel review dan pandangan saya tentang so called applikasi ajaib ini dalam blog saya. Anda boleh baca posting tersebut yang berjudul Review dan pandangan saya tentang Jutawan App - Adakah ianya satu penipuan





Artikel tu saya tulis selepas saya baca laman web Jutawan App tersebut. 


Saya jadi berminat nak tahu pasal app ni, puncanya apabila emel saya asyik menerima emel-emel promo daripada ahli yang mempromosikan program/produk/servis ini.


Saya pun tak berapa pasti, nak klasifikasikan ia sebagai apa benda. 


Ahad, 13 Mei 2018

Jana pendapatan dengan menulis di tahun 2018


Adakah susah kalau nak buat duit dengan menulis?


Saya rasa, benda ni tak sesukar mana. Mungkin sebab saya memang dah biasa buat duit dengan cara ini. 


Ketika saya menulis khusus untuk buat duit, saya cuba untuk tak nak fikirkan sangat tentang sebarang hasil atau pulangan yang mungkin saya akan perolehi. 



Saya cuba untuk menulis sebaik mungkin, dan enjoy setiap detik yang saya gunakan untuk menulis.


Dulu, saya pun macam percaya tak percaya, dan selalu juga tertanya-tanya soalan seperti... "betul ke boleh buat duit dengan menulis ni..?" 

Sabtu, 12 Mei 2018

Tempat makan malam pilihan saya di Cameron Highland


Setakat entri ni saya tulis, saya dah dua kali pergi bercuti ke Cameron Highland


Dua kali datang ke sini, setiap kali datang tu mesti akan singgah ke Ladang Teh Boh di Sungei Palas.  


Rasa segar dan nyaman bila berada disini. 


Perasaan melihat ladang teh BOH yang terbentang luas seperti ini sangat mendamaikan. Sambil menikmati pemandangan serba hijau seperti ini, saya juga akan ambil peluang untuk minum teh di cafe yang terdapat disini. 


Tak jauh dengan cafe yang terdapat di Ladang Teh BOH Sungei Palas ini, ada kedai serbaneka yang menjual produk-produk keluaran syarikat BOH. 


Itu saya pengalaman yang paling saya ingat apabila bercuti di Cameron Highland. 


Waktu siang di Cameron Highland, ada banyak juga tempat-tempat makan yang boleh kita kunjungi. Harga makanan disini juga tidaklah begitu mahal.  


Tetapi menjelang malam, saya rasa agak mencabar untuk cari tempat makan di Cameron Highland.


Saya kata mencabar sebabnya suhu di Cameron Highland pada waktu malam, lebih sejuk berbanding waktu siang. Kadang-kadang, saya sendiri rasa agak malas nak keluar cari tempat makan di Cameron. 


Kalau boleh, saya cuma nak luangkan masa di bilik dan tidur. 


Tapi, kalau tidur dengan perut kosong, juga tak berapa selesa kan. Macam mana pun, kena cari tempat yang sesuai untuk pergi makan malam.


Salah satu tempat yang saya suka pergi, adalah di Restoran Taman Abang





Menu utama dekat sini ialah steamboat dan juga grill


Memang cukup sesuai makan pada waktu malam. Dalam keadaan malam yang di Cameron Highland yang sejuk, saya rasa anda juga akan setuju dengan saya, bahawa menu makanan yang disajikan disini memang terbaik dan kena dengan suasana. 


Ini antara yang saya ambil sebelum ini. 




Dapur gas yang digunakan untuk grill dan stim. 




Konsep makan disini, sama macam kita makan di restoran stimbot. Bayar sekali sahaja lepas tu boleh makan sepuas-puasnya. Kalau nak duduk di sini lama-lama pun boleh. 


Berapa harga pakej untuk makan disini? 



Dewasa – RM39 nett

Warga Emas (50 tahun keatas) – RM33 nett

Kanak-kanak (6 tahun – 12 tahun) – RM29 nett

Kanak-kanak 5 tahun dan kebawah – PERCUMA


Harga makan disini adalah termasuk dengan air. Kali terakhir saya pergi ke sini adalah pada bulan Januari 2018.


Jadi, kalau harganya tak sama dengan apa yang saya ceritakan dalam posting ini, maknanya adalah tu perubahan harga.   



Kalau anda juga ada merancang nak pergi ke Cameron Highland untuk habiskan masa cuti disana, jangan lupa untuk dapatkan Travel Credit ini. Sila ke halaman ini untuk dapatkan travel credit anda

https://www.sabreehussin.com/airbnb



Anda boleh gunakan travel credit ni nanti untuk dapatkan diskaun sebanyak RM120 apabila anda buat tempahan tempat penginapan di Laman web Airbnb


Ada banyak tempat penginapan yang menarik dengan harga yang berpatutan yang anda boleh dapatkan di laman web Airbnb. Selamat bercuti dan semoga anda seronok disana.






 

Selasa, 8 Mei 2018

Projek kedai online untuk tambahkan pendapatan di tahun 2018


Anda tak salah baca. 


Kalau dulu, saya banyak bercerita tentang kedai runcit, kali ini saya akan lagi banyak menulis tentang kedai online


Projek kedai online ni, saya dah mulakan sejak beberapa tahun yang lepas. Awal-awal dulu, saya buat sambil lewa, dan saya tak nampak benda tu sebagai satu usaha untuk mewujudkan sebuah kedai online yang berjaya. 


Kemudian saya perhatikan, dari usaha yang tak seberapa tu, ia mula membuahkan hasil. 



Ye la... pada mulanya, hasilnya memanglah nampak tak seberapa. Kemudian ia makin meningkat naik dan lepas tu, ia mula konsisten menyumbangkan pendapatan kepada saya. 


Benda bila dah memang terbukti, dari pengalaman sendiri pulak tu, yang sistem kedai online ternyata memang boleh menyumbangkan pendapatan, tak kan nak buat ala kadar? Tak kan nak buat main-main kan... 


Bila buat main-main tu, maka hasilnya juga akan jadi tak seberapa. 


Isnin, 7 Mei 2018

Pelbagai contoh kedai online dan penerangan ringkas


Dalam kepala ni, ada macam-macam plan dan idea untuk buat duit online. Antara projek nak buat duit online, yang saya pernah buat dan terbukti mampu untuk sumbangkan pendapatan adalah projek kedai online.


Bila sebut tentang kedai online ni pulak, kita ada beberapa konsep yang boleh digunakan. Antaranya 


Kedai online di Media Sosial 

Saya rasa, ini mungkin kedai online yang paling ringkas dan yang paling senang nak buat. Kita hanya perlu cipta satu album gambar di media sosial milik kita, dan lepas tu hanya perlu upload gambar-gambar produk yang kita nak jual tu. 


Katakanlah dalam banyak-banyak produk yang boleh dijual tu, anda pilih nak menjual tudung. Mungkin sebab kawan-kawan ramai yang bertudung, dan lepas anda buat survey, ramai yang berminat nak support bisnes anda kalau anda jual produk yang memang mereka pakai. 


Sambil-sambil update status di media sosial tu, bolehlah selitkan sama upload gambar produk yang anda jual. Manalah tahu, daripada tugasan dan kerja-kerja yang mudah tu, ada rezeki, ada yang beli dari anda. 

Isnin, 30 April 2018

Panduan jadi Jutawan untuk pengusaha Bisnes Homestay. Download segera!


Ada berita baik buat para pemilik bisnes homestay dan juga mereka yang bercita-cita nak mulakan bisnes homestay mereka sendiri. 


Pihak klikjer, telahpun menerbitkan ebook yang anda boleh jadikan panduan, yang diberi nama Jutawan Homestay




Panduan ini ditulis oleh seorang pengusaha bisnes homestay yang telah berpengalaman luas dalam bidang perniagaan homestay ini. 


Bagi yang berminat nak baca panduan ni, bolehlah pergi ke halaman ini untuk muat turun sekarang.


Buat duit dengan menyertai program hosting Airbnb 

Menariknya, dalam panduan ini, penulis juga ada kongsikan tentang kaedah untuk buat duit dengan Airbnb.

Selasa, 17 April 2018

Bagus ke bercuti menggunakan Travel Credit dari Airbnb?


Dalam posting lepas, saya ada cerita serba sedikit tentang percutian saya di Port Dickson.


Alhamdulillah, ada duit lebih sikit, beranilah pergi bercuti. Sambil-sambil tu, dapatlah saya peluang untuk dapatkan konten untuk dimuatkan dalam blog saya, yang saya bina khusus untuk cerita tentang topik percutian. 


Kalau ada yang terasa minat nak baca, boleh baca disini. 

Klik untuk baca

1. Pengalaman menginap di Lexis Water Chalet Port Dickson 

2. Pantai Cahaya Negeri - Pantai POPULAR dan menjadi tumpuan pengunjung


Sebelum-sebelum ini, kalau nak pergi Port Dickson, biasanya saya hanya akan balik hari. Pergi awal pagi, kemudian sebelum gelap dah bertolak balik ke rumah. 


Perjalanan pun tak begitu lama, lebih kurang 1 - 2 jam, bergantung kepada traffic condition


Bila berpiknik di Port Dickson pula, memang tak pilih tempat lain. Selalunya akan cari port di Pantai Teluk Kemang. 


Kenapa pilih pantai tu? 


Dah tu je satu-satunya pantai yang saya tahu. Waktu dulu, memang langsung tak ada inisiatif nak buat kerja-kerja eksplorasi ni. 


Bila nampak tempat tu macam ramai orang, nampak macam ok... terus pilih je la tempat tu. No question ask. 


Walhal, ada banyak lagi pantai-pantai menarik yang terdapat di Port Dickson.   



Contoh macam kat atas ni. Ini di Pantai Cahaya Negeri. Airnya jernih. 


Kalau nak bandingkan dengan pantai-pantai lain, yang terdapat di Selangor misalnya, pantai Cahaya Negeri ini berkali ganda lebih jernih airnya. 


Khamis, 5 April 2018

Seronok ke bercuti 3 hari 2 malam ke Port Dickson


Saya rasa, salah satu kelebihan tinggal di Kuala Lumpur ni ialah, dari segi kedudukannya yang strategik dan tak begitu jauh dari tempat-tempat peranginan yang banyak terdapat di Malaysia. 


Bagi yang sukakan kawasan rekreasi macam sungai dan air terjun, ada banyak tempat sedemikian di sekitar Selangor, Pahang, Negeri Sembilan dan Perak. Tak susah kalau nak cari tempat-tempat seperti itu. 

Baca juga: Pengalaman camping tepi sungai di Hutan Lipur Sungai Tua, Taman Negeri Selangor


Kemudian, kalau nak cerita tentang tempat peranginan yang ada pantai, pun banyak pilihan yang kita boleh pergi. 


Kalau sebelum ini, saya lebih kerap pergi beriadah di Pantai Morib. Namun kali ini, oleh sebab saya dah mula jatuh hati dengan Pantai Port Dickson, saya rancang untuk explore lebih banyak tempat-tempat menarik yang ada di sekitar Port Dickson. 

 

Memandu dari KL ke PD tak lama mana. 


Kalau bertolak awal pagi, selepas subuh terus keluar rumah, trafik memang sangat lancar. 


Dalam masa lebih kurang satu jam atau kurang dari itu, dah boleh sampai di PD. 


Selasa, 3 April 2018

Apa yang saya belajar dari buku Tip Jana Wang Dari Rumah


Tahun 2018 ni, saya mula perasan yang saya mula dihinggapi dengan penyakit "writer's block"


Sebelum ni, pun biasa ada penyakit ni. Tapi, rasanya tahun ni makin menjadi-jadi pulak rasanya. 


Saya ingatkan, kalau saya pilih bidang kerja yang memang saya suka nak buat, saya akan jadi lebih rajin dan produktif. Tapi rupanya, hakikatnya tak macam tu. 


Boleh je terjadi, walaupun kerja yang kita pilih tu, memang benda yang kita minat, sampai satu masa, kita akan kehilangan jiwa untuk buat benda tu. 


Baru-baru ni, saya baca sebuah buku yang tajuknya Tip Jana Wang Dari Rumah yang ditulis oleh Rizal Abdul Rashid.


Saya rasa, lepas baca buku ni, saya mula dapat satu pengajaran yang baru. Lazimnya, kita memilih sesuatu pekerjaan, ataupun membuat keputusan untuk menjalankan perniagaan tertentu, sebab kita minat dengan benda tu. 


Tapi minat semata-mata masih tak cukup. 


Rabu, 3 Januari 2018

Tahun baru 2018 dan apa benda BARU yang menarik?


Selamat tahun baru 2018! 


Artikel ni merupakan catatan saya yang pertama dalam blog ini bagi tahun 2018. Fuh, kejap je masa berlalu. 


Terasa macam baru semalam mendaftar masuk ke darjah satu. Tak sangka, rupa-rupanya dah hampir 23 tahun peristiwa tersebut berlaku. 


Awal-awal tahun baru, macam biasalah... kita akan dihujani dengan macam-macam berita tentang adik-adik kita yang baru nak mula melangkah ke alam persekolahan. 


Saya rasa, berita tentang kaki tersepit dalam mangkuk tandas ni, antara berita yang paling kerap saya baca. 


Sumber berita adalah dari laman sesawang berita harian


Saya yang baca ni pun rasa... macam mana boleh jadi macam ni?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...